1. yle.fi
  2. Uutiset

Kurkista kulisseihin – vaalitohinat käynnissä myös Ylessä

Kun aikaa vaaleihin on enää yksi yö – alkaa jännitys tiivistyä. Kokenutta konkariakin jännittää, myöntää tulosillan juontava Matti Rönkä.

Eduskuntavaalit 2015
Eduskuntavaalien tuloslähetyksen harjoitus.
Valmistauminen vaalien tuloslähetykseen on loppusuoralla. Kurkista miltä Ylen vaalistudion kulisseissa näyttää.

Myös meillä täällä Ylellä valmistautuminen huomisia vaaleja varten on loppusuoralla. Yle seuraa vaalituloksia televisiossa, radiossa ja verkossa. Kävimme kurkkaamassa, miltä vaalilähetyksen kulisseissa näyttää.

Ylen vaalistudiolla Pasilassa on käynyt vielä lauantaina kuhina, kun viimeisiä askelmerkkejä on hiottu huomista vaalipäivää ja tuloslähetystä varten.

– Onhan se ihan inhimillisenä suorituksena aikamoinen rutistus. Siis monen tunnin suora lähetys, jossa pitäs pystyä olemaan skarppina koko ajan. Mutta, kun se ohjelma lähtee ja varsinkin sen jälkeen, kun tuloksia alkaa tulla, niin se sujuu sitten huomaamatta, sanoo TV:n tulosillan juontava Matti Rönkä.

Ylen huominen tuloslähetys alkaa TV1:ssä kello 19.30. Illan muut tärkeät kellonajat menevät näin:

– Kello 20 tulee ennakkoäänet ja siinä yksi jännitys huipentuu. Yle tarjoaa perinteisen ennusteen kello 21.25, siinä nähdään tulosta vähän tarkemmin, ja sitten noita vaalipiirikohtaisia tuloksia alkaa valmistua kello 23.30 jälkeen, kertoo tulosillan tuottaja Timo Huovinen.

Timo Huovinen.

Pasilan studion lisäksi toisena näyttämönä tänä vuonna toimii eduskuntalon vieressä oleva Pikkuparlamentti. Sieltä kuullaan muun muassa puolueiden puheenjohtajien tuoreet kommentit Ylen vaaliennusteesta. Lisäksi illan aikana käydään puolueiden vaalivalvojaisissa ympäri Suomen.

TV:n tuloslähetyksen lisäksi Yle seuraa tuloslaskentaa reaaliaikaisesti myös radiossa ja verkossa. Yksi verkon uutuuksista on Vaalipallo, jonka avulla voi seurata oman ehdokkaansa menestymistä sekä – ketkä 200 ehdokasta ovat pääsemässä eduskuntaan juuri sillä hetkellä.

– Mitä isompi pallo niin sitä enemmän henkilö on saanut ääniä. Ja mitä lähempänä keskustaa tuo pallo on, niin sitä isompi suhteellinen kannatus tällä ehdokkaalla on. Eli voisi tiivistää, että mitä lähempänä keskustaa ehdokas on, niin sitä varmemmin hän on kiinni eduskuntapaikassa. Ja mitä lähempänä laitaa, niin sitä isompi kysymysmerkki, että päästäänkö läpi vai ei, kertoo projektipäällikkö Jarkko Ryynänen.

Ja kun aikaa vaaleihin on enää yksi yö – alkaa jännitys tiivistyä.

– Kyllähän sen pitää jännittää. Jos ei jännitä yhtään, niin silloin homma menee pieleen. Kyllä mua jännittää toi tuloskin, Matti Rönkä paljastaa.

Lue seuraavaksi