1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi äänestää sunnuntaina uuden eduskunnan

Jokaisen äänestyspaikan ensimmäinen äänestäjä saa tehtäväkseen tarkastaa vaaliuurnan. Äänestyspaikat ovat auki tänään kello 9–20.

politiikka
Vaalimainoksia eduskuntatalon edustalla.
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oikeusministeriössä eduskuntavaalien valmistelut aloitettiin jo viime elokuussa. Tänään varsinaisena vaalipäivänä tärkein kellonlyömä on aamuyhdeksän, vaalijohtaja Arto Jääskeläinen sanoo. Äänestyspaikat kautta maan avautuvat.

– Ihan ensimmäisenä äänestävän henkilön tehtävänä on todeta, että vaaliuurna on tyhjä. Sen jälkeen uurna suljetaan ja lippuja aletaan siihen tipautella.

Äänestyspaikat suljetaan iltakahdeksalta, mutta viime hetken äänestäjiä ei häädetä ovelta, Jääskeläinen kertoo.

– Oleellista on, että viimeisen äänestäjän pitäisi saapua sisälle kello 20 mennessä.

Isoissa vaalipiireissä aletaan laskea ennakkoääniä jo lounasaikaan, jotta ensimmäisiä tuloksia on julkaisuvalmiina äänestyksen päätyttyä.

Osassa paikkoja äänestäjistä, heidän käyttämistään äänistä, pidetään kirjaa paperisen vaaliluettelon sijaan sähköiseen listaan.

Jääskeläinen uskoo ja toivoo äänestysprosentin kasvavan

Vuoden 2015 vaaleissa olennainen muutos edellisvuosista on vaalipiiriuudistus: neljä vaalipiiriä on yhdistetty kahdeksi erilliseksi vaalipiiriksi. Jääskeläinen arvioi, että näissä uusissa Kaakkois-Suomen ja Savo-Karjalan vaalipiireissä ääntenlaskenta vie hieman tavallista enemmän aikaa. Äänestäjältä vaaditaan hoksottimia.

– Kannattaa tarkasti katsoa kotiin tulleesta ilmoituskortista, että mikä on se vaalipiiri, jonka ehdokkaita saa äänestää.

Vilkas ennakkoäänestys antaa Jääskeläisen mukaan viitteitä siitä, että äänestysprosentti voisi hieman kohentua viime eduskuntavaalien kotimaan 70,5 prosentista lähelle 71:tä prosenttia. Äänestystulokset vahvistetaan alkavan viikon keskiviikkona.

Onko ehdokas vielä hukassa?

Miten sosiaaliturvaa tulee kehittää? Tulisiko omavastuuta lisätä? Mitä tehdään työttömyysturvalle? Entä kiristetäänkö ruoan verotusta? Pidetäänkö koko Suomi asuttuna? Miten toimitaan Naton, Venäjän tai maahanmuuton suhteen?

Kansanedustajaehdokkaat ovat vastanneet Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun) kysymyksiin työstä ja taloudesta, turvallisuudesta ja terveydestä. Ehdokkailta on kerätty näkemykset myös oman alueensa polttaviin kysymyksiin. Uutena ominaisuutena vaalikone näyttää ehdokkaan sopivuuden lisäksi myös sen, kuinka sopiva ehdokkaan puolue on.

Ylen vaalikoneesta löydät 1 823 eduskuntavaaliehdokkaan vastaukset. Vaalikoneen kautta löydät myös jokaisen tenttiin osallistuneen ehdokkaan videohaastattelut.

Kaikki tentit löytyvät kootusti Vaaligalleriasta (siirryt toiseen palveluun). Näet myös mitkä videot ovat keränneet eniten katselukertoja.

Yle uutisten julkaisema peli Kandideitti kertoo nopeasti viiden asiakysymyksen avulla sopivimmat ehdokkaat. Kandideitti on pikaversio vaalikoneesta.

Puoluekoneen avulla voit puolestaan selvittää mikä puolueista on äänestänyt kuluvan vaalikauden lakiehdotuksista siten kuin olisit itse äänestänyt.

Tulosilta Yle TV1:llä ja Yle Areenassa

Tulosilta alkaa sunnuntaina Yle TV1 -kanavalla kello 19.30. Lähetys on katsottavana suorana myös Yle Areenassa.

Eduskuntavaalien tulosilta Pikkuparlamentissa esitetään suorana nettilähetyksenä kello 19.50 alkaen.

Lisätty kello 13.35 äänestysprosentista kertovaan osioon sana "kotimaan".

Lue seuraavaksi