Saksa valmistautuu ehkä jopa viimeiseen SS-oikeudenkäyntiin – tuomiolla "Auschwitzin kirjanpitäjä"

93-vuotiasta Oskar Gröningiä syytetään avunannosta 300 000 ihmisen murhaan toisen maailmansodan aikana.

Ulkomaat
Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin pääportti.
Auschwitz-Birkenaun keskitysleirin pääportti.Jacek Bednarczy / EPA

Saksassa alkaa tiistaina oikeudenkäynti "Auschwitzin kirjanpitäjänä" tunnettua Oskar Gröningiä vastaan.

Lüneburgissa järjestettävässä oikeudenkäynnissä Gröningiä syytetään avunannosta 300 000 ihmisen, pääosin Unkarin-juutalaisten, murhaan Auschwitzin keskitysleirillä toisen maailmansoda aikana.

93-vuotias Gröning saattaa olla jopa viimeinen tuomiolle joutuva natsi-Saksan SS-joukkojen jäsen. Käynnissä on kymmenkunta alustavaa tutkimusta muita epäiltyjä vastaan, mutta oikeuteen asti eteneminen on epävarmaa epäiltyjen korkean iän ja heikon terveyden vuoksi.

Gröningin oikeudenkäynnissä on asianomistajina tai todistajina noin 50 Auschwitzin keskitysleiriltä selvinnyttä.

Gröning itse väittää, ettei hän henkilökohtaisesti koskaan vahingoittanut vankeja, ei edes läimäyttänyt heitä. Syyttäjien mukaan hän oli kuitenkin osa koneistoa, joka surmasi Auschwitzissa yli miljoona ihmistä.

Ennakkotapaus on Sobiborin keskitysleirin vartijana toimineen John Demjanjukin vuonna 2011 saama tuomio 28 000 juutalaisen murhasta. Oikeus katsoi, että tuomion perusteeksi riittää se, että Demjanjuk toimi kuolemanleirillä vartijana.

Waffen SS:n vapaaehtoinen

Gröning liittyi 20-vuotiaana vuonna 1941 vapaaehtoisena SS:n aseistettuun siipeen, Waffen SS:ään. Seuraavana vuonna hänet lähetettiin Auschwitziin Puolaan.

Gröningin tehtävänä oli huolehtia vangeilta takavarikoiduista rahoista, erotella eri valuutat, laskea rahat ja lähettää ne Berliiniin.

Toisinaan hän oli myös rautatielaiturilla, jossa saapuneet vangit eroteltiin niihin, jotka lähetettiin pakkotyöhön ja niihin, jotka joutuivat suoraan kaasukammioon, syyttäjät sanovat.

Gröning on pyytänyt lukuisissa haastatteluissa anteeksi työskentelyään Auschwitzissa, mutta pitää itseään syyttömänä surmiin.

– SS oli rikollinen järjestö, se on selvää. Mutta tuolloin ajattelin palvelevani Saksaa, hän sanoi viime vuonna Hannoversche Zeitungin haastattelussa. Gröning sanoi, että hänelle oli kymmenvuotiaasta asti syötetty ajatusta siitä, että se, mitä tapahtui, oli oikein.

Gröning kuitenkin myönsi Hannoversce Zeitungille, ettei hän ole koskaan todella löytänyt sisäistä rauhaa.

Die Welt -lehden kysyessä vastikään, aikooko Gröning puhua oikeudessa, tämä vastasi:

– Kyllä, jos olen elossa.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset