Kiina rakentaa kiitorataa Etelä-Kiinan meren tekosaarella

Asia käy ilmi tuoreista satelliittikuvista, uutistoimisto AP kirjoittaa. Yhdysvallat on varoittanut, että tämä voi lisätä jännitteitä alueella. Saarelle on rakennettu kiitorata ja asematasoja.

Ulkomaat

Kiina rakentaa kiitorataa keinotekoisesti luodulla saarella kiistellyllä alueella Etelä-Kiinan merellä, riippumattomat analyytikot kertovat uutistoimisto AP:n mukaan. Yhdysvallat on varoittanut, että vastaavat toimet voivat lisätä jännitteitä alueella, AP toteaa.

Puolustukseen keskittyvä IHS Jane's sanoo satelliittikuvien osoittavan, että saarelle on rakennettu paitsi runsaan 500 metrin mittainen kiitorata myös päällystettyjä asematasoja. Satelliittikuvat on otettu maaliskuun lopussa. Yhdysvaltojen mukaan Kiinalla on käynnissä useita vastaavia hankkeita alueella.

Saari on nyt sen kokoinen, että sinne mahtuu 3 000 metrin mittainen kiitorata, IHS Jane's kertoo. Tällöin sitä voisivat käyttää ilmavoimien koneet. Kiina operoi tällä hetkellä jo toisen, lännessä päin sijaitsevan saaren kiitoradalla, AP kirjoittaa.

Myös yhdysvaltalaisamiraali Samuel Locklear on maininnut lentokentän rakennustyöt. AP:n mukaan hän edustaa Yhdysvaltojen asevoimien tahoa, joka vastaa maan toiminnoista Tyynellämerellä. Locklear sanoi keskiviikkona, että Kiinan toimet lisäävät sen vaikutusvaltaa kiistanalaisella alueella. Ne myös mahdollistavat sen, että Kiina voi sijoittaa alueelle sotilaskalustoaan.

Kiina on vaatinut itselleen lähes koko Etelä-Kiinan merta ja sen saaria, AP kertoo. Myös Malesia ja Brunei ovat vaatineet meren alueita ja saaria.

Kiinan ulkoministeriön edustaja Hong Lei on puolustanut Kiinan toimia saarilla. Maan mukaan ne parantavat ihmisten elinoloja alueella ja auttavat sään ennustamisessa sekä etsintä- ja pelastustöissä.

Kiina on toiminut "lainmukaisesti, oikeutetusti ja perustellusti", Hong sanoo. Hänen mukaansa toimet eivät uhkaa muita maita eivätkä vaikuta niihin. Hän sanoo Kiinan toivovan, että kaikilla osapuolilla on tästä paikkansapitävä ymmärrys.

Lähteet: AP