EU-ehdokas Serbian sotilaat marssivat Moskovan Punaisella torilla

Serbia ei piittaa EU:n taholta tulevista neuvoista jäädä pois Moskovan Voitonpäivän paraatista.

Ulkomaat
sotilaita marssii torilla
Venäläiset sotilaat harjoittelevat Voitonpäivän paraatia varten Punaisella torilla 2014.Sergei Ilnitsky / EPA

Serbian johto on päättänyt lähettää sotilaitaan ottamaan osaa Moskovan Punaisella torin Voitonpäivän paraatiin, kertoo Ruotsin radio (siirryt toiseen palveluun). Moskovassa järjestetään suuri sotilasparaati 9. toukokuuta natsi-Saksasta saadun voiton 70-vuotispäivän kunniaksi.

Monet EU-maiden johtajat ovat kieltäytyneet osallistumasta Venäjän sotilaallisiin juhlallisuuksiin vastalauseena Venäjän toimille Krimillä ja Itä-Ukrainassa. Muiden muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ilmoittanut, ettei matkusta Moskovaan.

Serbia pyrkii EU:n jäseneksi ja tästä syystä monet EU-johtajat pitävätkin Serbian toimintaa virheenä.

Serbiassa on kuitenkin vahva Venäjää tukeva kansanosa, joka pitää vuosisataista slaavilaista ystävyyttä EU-jäsenyyttä tärkeämpänä. Osa kansasta ei halua maansa liittyvän unioniin, toiset haluavat liittyä, mutta he haluavat kuitenkin säilyttää siteet Venäjään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili syksyllä Belgradissa ja sai sankarin vastaanoton. Serbian johto on ilmoittanut, ettei se aio tukea Venäjää vastaan asetettuja pakotteita.

Serbian jäsenyydestä neuvottelevan EU-parlamentin komitean puheenjohtaja Eduard Kukan sanoi hiljattain lehtihaastattelussa, ettei Serbian pitäisi osallistua Punaisen torin paraatiin. Serbian presidentti Tomislav Nikolic vastasi tähän, ettei hän pidä neuvoista, joita ei ole pyytänyt.