Egyptin vanhimman pääkaupungin, Memfisin ympärysmuuri löytyi

Memfisin ympärysmuuri on noin 5 200 vuotta vanha. Kaupungin perusti Egyptin ensimmäiseen dynastiaan kuulunut faarao Menes.

Ulkomaat

Venäläiset arkeologit ovat tehneet merkittävän löydön 20 kilometriä Kairosta etelään. Kaivauksissa löydettiin Egyptin ensimmäistä pääkaupunkia, Memfisiä ympäröinyt muuri. Asiasta kertoi Egyptin historiaministeri Mamdouh al-Damaty The Cairo Post -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Memfisistä on löydetty aiemmin useita temppeleitä ja muita rakennelmia, mutta kaupunkia suojannutta "valkoista muuria" oli etsitty useita vuosia. Memfisin muinainen nimi oli Inbu-Hedj, mikä tarkoitti valkoista muuria. Kaivauksissa löydettiinkin valkeita kalkkikiven kappaleita, jotka ovat päällystäneet muuria.

Samalla löydettiin mm. uuneja ja pronssisia työkaluja.

Muurit ovat noin 5 200 vuotta vanhoja. Egyptin ensimmäiseen dynastiaan kuulunut faarao Menes perusti Memfisin 4. vuosituhannella ennen ajanlaskun alkua. Menes yhdisti Ylä- ja Ala-Egyptin yhtenäiseksi valtioksi.

Memfis oli Vanhan kuningaskunnan pääkaupunki vuosina 2 680–2 125 e.aa.

Arkeologit jatkavat kaivauksia, jotta koko muuri saataisiin esille. Samalla tutkijat odottavat löytävänsä myös muuta materiaalia, jolla muinaisen ajan Egyptistä saadaan lisätietoa.