1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jopa 700 ihmistä hukkui, kun siirtolaislaiva kaatui

Italian pääministeri kutsui Välimeren tapahtumia "järjestelmälliseksi teurastukseksi". Siirtolaisia Afrikasta Eurooppaan kuljettanut laiva kaatui yöllä Libyan vesien ulkopuolella.

Yksi harvoista hengissäselvinneistä pelastusmiehen sylissä. Kuva: Mediterranean

Siirtolaisia kuljettanut laiva kaatui puolen yön aikaan Välimerellä, noin 200 kilometriä Italialle kuuluvasta Lampedusan saaresta etelään.

Laivassa oli tiettävästi lähes 700 matkustajaa, joista vain 28 on uutistoimisto Reutersin mukaan saatu turvaan.

Italian laivasto, maltalainen partiovene ja useat rahtilaivat yrittävät löytää eloonjääneitä meressä kelluvien ruumiiden joukosta. Tostaiseksi ei ole päätetty, minne eloonjääneet ja ruumiit viedään.

Laivan kerrotaan kaatuneen, kun kaikki matkustajat siirtyivät samalle puolelle laivaa kauppalaivan lähestyessä sitä.

Yksi historian pahimmista onnettomuuksista

Tämä on yksi pahimmista onnettomuuksista, mitä Välimerellä on tapahtunut. Jos suurin osa laivan matkustajista menehtyy, turma nostaa afrikkalaisten siirtolaisten hukkumisluvun tänä vuonna 1500:een, mikä on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin uhriluku vastaavana ajankohtana viime vuonna.

Tapahtumaa onkin seurattu järkyttyneinä. Italian pääministeri Matteo Renzi sanoi Euroopan katselevan "systemaattista teurastusta Välimerellä". – Miten voimme pysyä tunteettomina, kun ihmiset kuolevat tällä tavoin silmiemme edessä, hän kysyi. 

Italia on pyytänyt EU:lta apua siirtolaisongelmiin. EU:n onkin määrä esitellä uusia toimia toukokuussa.

Afrikkalaisten siirtolaisten tulva Etelä-Eurooppaan on kasvanut Libyan sekavan poliittisen tilanteen seurauksena. Tänä vuonna Italian rannikolle on saapunut jo 20 000 pakolaiseksi tai siirtolaiseksi pyrkivää.