1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yli 300 pidätetty Etelä-Afrikan siirtolaisvastaisista mellakoista – presidentti pyytää maahanmuuttajia jäämään

Maahanmuuttajiin kohdistuneet väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo pari viikkoa ja niissä on kuollut ainakin seitsemän ihmistä.

Asukkaat katsoivat palavaa autoa Jeppestownin kaupunginosassa Johannesburgissa perjantaina. Kuva: AFP

Etelä-Afrikassa yli 300 ihmistä on pidätetty maahanmuuttajiin kohdistuneiden väkivaltaisuuksien takia, maan sisäministeri kertoo.

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kahden viikon ajan ja niissä on kuollut ainakin seitsemän ihmistä. Hyökkäyksiä on tehty muun muassa ulkomaalaisten omistamiin kauppoihin.

Presidentti Jacob Zuma perui lauantaina vierailunsa Indonesiaan väkivaltaisuuksien vuoksi.  Zuma vetoaa maahanmuuttajiin, jotta he pysyisivät Etelä-Afrikassa.

Sisäministeri Malusi Gigaba vakuuttaa, että syylliset pidätetään ja asetetaan syytteeseen.

Hajanaiset väkivaltaisuudet jatkuivat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä ainakin Johannesburgissa ja Durbanissa. Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja kertoo nähneensä, kun zimbabwelaisen kotiin heitettiin polttopulloja ja hänen autonsa poltettiin. The Sunday Times -lehti kertoi sunnuntaina, että Johannesburgissa oli puukotettu kirkkaassa päivänvalossa mosambikilaismies.

YK:n pakolaisjärjestön UNCHR:n mukaan noin 5 000 siirtolaista on hakeutunut turvaan tilapäisleireihin. Viranomaisten mukaan luku on alhaisempi.

Zimbabwe, Malawi ja Mosambik ovat järjestäneet kuljetuksia huolestuneiden kansalaistensa tuomiseksi kotiin. Linja-auton Malawiin on määrä lähteä sunnuntaina ja Zimbabwe aikoo tuoda noin 700 kansalaistaan kotiin lähipäivinä.

Etelä-Afrikassa on noin miljoona zimbabwelaissiirtolaista. Heitä työskentelee muun muassa palvelu- ja rakennusaloilla.

Väkivaltaisuuksien taustalla on muun muassa Etelä-Afrikan noin 24 prosentin työttömyys. Väkivallan roihahtamisesta on syytetty myös zulujohtajaa, joka viime kuussa syytti ulkomaalaisia Etelä-Afrikan korkeista rikollisuusluvuista ja vaati heitä lähtemään. Zulujohtaja on myöhemmin sanonut, että häntä tulkittiin väärin.