1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Heikki Autto

Pudonnut Autto (kok.): "Hyvältä tuntuu, että pystyin kasvattamaan omaa äänimäärää"

Kokoomuksen eduskuntaryhmän 3. varapuheenjohtaja Heikki Autto nousi eduskuntaan neljä vuotta sitten. Nyt äänimäärä ei riittänyt säilyttämään kansanedustajapaikkaa, vaikka Autto kasvattikin henkilökohtaista äänimääräänsä.

Heikki Autto, kokoomus (kok) Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Heikki Autto (kok.) keräsi eduskuntavaaleissa yhteensä 6 261 ääntä. Neljä vuotta sitten Autto sai 5025 ääntä. Äänimäärän kasvattaminen ei kuitenkaan riittänyt, vaan Autto putoaa eduskunnasta.

– Näin se tällä kertaa meni. Hyvältä tuntuu, että pystyin omaa äänimäärää kasvattamaan. Tietysti on harmillista se, että kokoomus ei nyt Lapista paikkaa saanut, Autto kommentoi Lapin radion haastattelussa tuloksen varmistuttua.

Autto sai enemmän ääniä kuin valituksi tullut SDP:n Ojala-Niemelä. Pienemmän vertailuluvun vuoksi Autto ei tullut valituksi.

Kuva: Yle

Kokoomus jäänyt ilman kansanedustajan paikkaa aiemmin kahdesti

Lapin vaalipiirissä kokoomus on jäänyt ilman kansanedustajan paikkaa aiemmin kaksi kertaa. Vuonna 1966 vasemmistoliiton edeltäjä SKDL nousi Lapin suurimmaksi puolueeksi ja kokoomus jäi ilman paikkaa. Vuonna 1991 keskustan veret seisauttanut vaalivoitto jätti kokoomuksen rannalle.

31-vuotias Autto on syntynyt Enontekiöllä. Hän on valmistunut Muonion lukiosta vuonna 2004. Autto on hallintotieteiden kandidaatti 2006 ja hallintotieteiden maisteri 2011.

Autto valittiin eduskuntaan viime eduskuntavaaleissa vuonna 2011 ainoana kokoomuksen edustajana. Autto on Rovaniemen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Rovaniemeläinen Autto oli kokoomuksen kärkiehdokas. Kokoomuksen ehdokkaista hänellä oli suurin vaalibudjetti.