1. yle.fi
  2. Uutiset

Tätä mieltä he ovat – Keski-Suomen kansanedustajat Ylen Vaaligalleriassa

Keski-Suomen voimasuhteissa tapahtui pientä muutosta kun Kokoomus menetti yhden paikan, Keskusta voitti yhden ja Vihreät nousivat ensi kertaa eduskuntapuolueeksi. SDP ja Perussuomalaiset pitivät kaksi paikkaansa ja Vasemmistoliitto menetti ainokaisensa.

puolueet
Kollaasi satunnaisista eduskuntavaaliehdokkaista.
Yle Uutisgrafiikka

Tässä ovat Keski-Suomesta valitut kansanedustajat. Kuvaa klikkaamalla pääsee katsomaan edustajan haastattelun Ylen Vaaligalleriassa.

Keskusta:

Anne Kalmari

Maitotilallinen Kivijärveltä ja maakunnan äänikuningatar jo toista kertaa. Poliittiselta linjaltaan maltillinen konservatiivi. Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, yksi todennäköisistä hallitusneuvottelijoista. Mahdollinen ministeri?

Mauri Pekkarinen.

Pitkän linjan kansanedustaja ja ministeri valittiin kymmenennelle kaudelle eduskuntaan. Vankka asiantuntemus ja pitkä näköala tekevät vaikeaksi ohittaa ministereitä mietittäessä.

Aila Paloniemi.

Toimittajataustainen Paloniemi aloittaa neljännen kautensa eduskunnassa. Profiloitui aluksi perhepolitiikkaan, mutta suuntautunut yhä enemmän ulkopolitiikkaan. Temperamenttinen energiapakkaus.

Petri Honkonen

Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Saarijärveltä, lukuisia luottamustoimia. Pohjusti eduskuntavaaleja vahvasti menneillä eurovaaleilla.

SDP:

Lauri Ihalainen.

Tuli Antti Rinteen tieltä Uudeltamaalta vetämään Keski-Suomesta kolmea demaria läpi. Hanke ei onnistunut, mutta Ihalainen nousi maakunnan äänikuninkaaksi.

Susanna Huovinen

Otti vetääkseen hankalaksi tiedetyn sote-uudistuksen. Monessa liemessä keitetty yleispoliitikko.

Perussuomalaiset:

Toimi Kankaanniemi

Lähti kristillisdemokraateista ja vei äänensä Perussuomalaisiin. Jyrkemmän linjan maahanmuutto- ja EU-vastainen.

Teuvo Hakkarainen.

Hakkaraisen poliittisten saavutusten lista on lyhyt, mutta kansanmiehelle löytyy äänestäjiä.

Kokoomus:

Sinuhe Wallinheimo

Kokoomus menetti yhden paikan, mutta kolmen yliopistotutkinnon laulava maalivahti punnersi toiselle kaudelle hyvällä henkilökohtaisella äänimäärällä.

Vihreät:

Touko Aalto.

Vasemmalle kallellaan oleva yleispoliitikko Aalto on tehnyt pitkään töitä tähtäimessä juuri nämä vaalit. Nyt oli vihreiden aika.

Lue seuraavaksi