Kulmuni äänivyöryllä eduskuntaan, Autto putosi

Lappi sai kaksi uutta kansanedustajaa eduskuntavaaleissa. He ovat keskustan Katri Kulmuni ja Paavo Väyrynen. Kokoomuksen Heikki Autto ja keskustan Simo Rundgren putosivat eduskunnasta.

puolueet
Lapin vaalipiirin kansanedustajat Katri Kulmuni (kesk.) ja Paavo Väyrynen (kesk.).
Yle

Keskusta onnistui lisäämään kansanedustajien paikat Lapissa kolmesta neljään.

Kulmunin ja Väyrysen lisäksi Lapista pääsivät eduskuntaan keskustasta Eeva-Maria Maijala ja Markus Lohi, SDP:stä Johanna Ojala-Niemelä, Vasemmistoliitosta Markus Mustajärvi ja perussuomalaisista Hanna Mäntylä.

Kulmuni oli Lapin äänikuningatar. Hän keräsi 9705 ääntä ja jätti taakseen konkari Paavo Väyrysen, joka keräsi 6897 ääntä.

Maijala keräsi runsaat 800 ääntä viime vaaleja enemmän, yhteensä 5511 ääntä. Markus Lohi kasvatti äänipottiaan yli tuhannella äänellä ja sai 4792 ääntä.

Joissakin ennusteissa putoajan paikalle soviteltu SDP:n Johanna Ojala-Niemelä jatkaa kansanedustajana 6236 äänellä. Ojala-Niemelän äänisaalis pieneni noin tuhannella äänellä.

Myös vasemmistoliiton Markus Mustajärvi keräsi noin 2000 vähemmän ääntä kuin viime eduskuntavaaleissa. Mustajärvi oli neljä vuotta sitten Lapin ääniharava, nyt ääniä karttui 5739.

Vaalitulos eduskuntavaaleissa 2015 Lapin vaalipiirissä.
Yle

Perussuomalaisten Hanna Mäntylä puolestaan yli kaksinkertaisti äänipottinsa. Hän sai viime vaaleissa 3064 ääntä ja toiselle kaudelle hänet valittiin 8065 äänellä.

Eduskunnasta putoavat kokoomuksen Heikki Autto Rovaniemeltä ja keskustan Simo Rundgren Kolarista. Kokoomus siis menetti ainoan kansanedustajan paikkansa Lapista.

Autto sai 6261 ääntä ja Rundgren 2854.

Keskustan varakansanedustajaksi nousi Enontekiön kunnanjohtaja Mikko Kärnä. Hän sai 3203 ääntä. Hän voitti rovaniemeläisen Liisa Ansalan alle 200 äänellä. Keskustan varakansanedustaja voi nousta eduskuntaan, sillä Paavo Väyrynen on ilmoittanut jatkavansa Euroopan parlamentissa, mikäli hän ei saa ministerin paikkaa seuraavasta hallituksesta.

Perussuomalaiset pysyivät kakkosena

Keskusta toipui viime eduskuntavaalien rökälemäisestä äänten menetyksestä. Keskuta keräsi 43 305 ääntä, mikä on 11 294 ääntä enemmän kuin edellisvaaleissa. Keskusta pysyi Lapin suurimpana puolueena 43 prosentin kannatuksella. Keskustan kannatus nousi 10,7 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaiset säilytti viime eduskuntavaaleissa saavuttamansa Lapin toiseksi suurimman puolueen paikan. Perussuomalaiset sai 16 613 ääntä, mikä on 3723 vähemmän kuin viime eduskuntavaalien jytkyssä. Perussuomalaisten kannatus pieneni neljä prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliitto joutui tyytymään pronssisijaan. Vasemmistoliitto sai 13 818 ääntä, mikä on 2816 ääntä vähemmän kuin neljä vuotta sitten. Vasemmistoliiton kannatus kutistui kolme prosenttiyksikköä ja oli 13,7 prosenttia.

SDP:n äänisaalis oli 10 927 ääntä. Se on 820 vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa. Demareiden kannatus oli 10,8 prosenttia, mikä on tasan prosenttiyksikön pienempi kuin viime kerralla.

Myös kokoomuksen kannatus pieneni Lapissa. Kokoomus sai 10 144 ääntä, mikä on 2322 ääntä pienempi saalis kuin neljä vuotta sitten. Kokoomuksen kannatus oli 10,1 prosenttia, mikä on 2,5 prosenttiyksikköä alempi kuin viime eduskuntavaalien jälkeen.

Katso koko maan vaalitulos tästä.