1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Anne Louhelainen

Tämä nelikko pääsi Päijät-Hämeestä jatkokaudelle – "olen sanaton"

Neljä päijäthämäläistä istuvaa kansanedustajaa jatkaa työtään Arkadianmäellä.

Anne Louhelainen
Valitut kansanedustajat Päijät-Hämeestä, istuvat.
Yle

Anne Louhelainen (ps.)

Hollolalainen Anne Louhelainen valittiin ensimmäisen kerran Hollolan kunnanvaltuustoon vuoden 2008 kunnallisvaaleissa.

Vuoden 2011 vaaleissa hänet valittiin eduskuntaan, ja tänä vuonna jatkopesti irtosi 6 729 äänellä.

Anne Louhelainen.
Yle

Louhelainen kertoo, että vaalikampanjoinnin aikana hän sai kovasti positiivista palautetta.

– Opettelemiseen meni viime kauden alussa aikaa. Nyt olisi virtaa lähteä tekemään asioita edelleen. Kyllä ne kesken jäivät, paljon ei saatu isoja rakenneuudistuksia aikaan. Taloustilanne on hankala: töitä on paljon ja ihmisillä on paljon odotuksia.

EU-asioissa Louhelainen mainitsee Kreikan vallitsevaksi teemaksi.

– Siellä ei saada väliraportteja tehtyä, koska toimenpiteitä ei ole tehty. Se on pyörinyt neljä vuotta esillä ja on jatkossakin esillä. Se on yksi asia, mikä kevään korvalla tulee taas eteen.

Juha Rehula (kesk.)

51-vuotias hollolalaismies on istunut Arkadianmäellä vuodesta 1996. Keskustan varapuheenjohtajana vuodesta 2012 toiminut Rehula keräsi Hämeessä 6 427 ääntä vuoden 2015 vaaleissa.

Hollolan kunnanvaltuustossa Rehula on ollut vuodesta 1985.

Juha Rehula.
Yle

Jatkokaudestaan eduskunnassa Rehula on kiitollinen ja nöyrä.

– Vaalikampanjoiden aikana on käyty lukuisia keskusteluja. Ne ovat olleet monta kertaa kovin henkilökohtaisia, eläkepäätöksiin tai työttömyysturvaan liittyviä tai sellaisia, joita ei vieraammille puhuta.

Tulevalta kaudelta Rehula odottaa yhä syvempää pureutumista esimerkiksi soteen ja liikunnallisiin kysymyksiin.

– Olen sanonut kotonakin, että olen viime kuukaudet ollut enemmän naimisissa soten kanssa kuin vaimoni. Kyllä tavalla tai toisella olen asian kanssa tekemisissä seuraavat kuukaudet tai vuodet. Liikuntaan liittyy esimerkiksi se, että kakkostyypin diabetes on kansansairautemme numero yksi, kun mennään kymmenen vuoden päähän. Jospa sitä pystytään ehkäisemään sillä, että ihmiset liikkuisivat enemmän ja söisivät terveellisemmin.

Mika Kari (sd.)

Lahden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kansanedustaja Mika Kari keräsi 6 870 ääntä.

Mika Kari.
Yle

– Illan aikana on kysytty tuntemuksia. Voin sanoa, että joskus on tuntunut siltä, että olen sanaton. Tuki tuntuu todella lämmittävältä, olen nöyrin mielin ja monin tavoin liikuttunut tuesta. Vaikeana aikana ihmisten tuen saaminen yhteisten asioiden hoitamiseen on arvo, jolla annan suuren arvon.

– Tässä on ollut taustalla valtakunnallisen politiikan tila, johon äänestäjät reagoivat. Olen iloinen siitä, että suomalaisessa yhteiskunnassa demokratia toimii ja poliittisilla puolueilla on vastuunkannon paikka vaalienkin alla. Toivon, että elävä yhteys politiikkaan, äänestäjiin ja alueisiin säilyy myös vaalien jälkeen.

Sdp kuitenkin menetti yhden paikan vuoden 2011 vaaleihin nähden. Kari myöntää pettymyksen.

– Olen vanhanaikainen poliitikko. Kun äänestäjät puhuvat, niin pulinat pois.

Kalle Jokinen (kok.)

Orimattilalainen Kalle Jokinen on istunut kaupunginvaltuustossa sekä kaupunginhallituksen ja kaupunginvaltuuston johdossa vuodesta 2001. Ensimmäisen kerran vuonna 2007 kansanedustajaksi ehdolla ollut Jokinen nousi eduskuntaan vuonna 2009, kun Jari Koskinen siirtyi pankkityöhön Lontooseen. Jokinen keräsi tämän kevään vaaleissa 5 725 ääntä.

Kalle Jokinen.
Yle

Liikennevaliokunnan puheenjohtajana viime kaudella toiminut Jokinen ei uskaltanut vielä sunnuntai-iltana spekuloida tulevia tehtäviään.

– Huomenaamuna lähdemme keräämään vaalimainoksia pois ja eduskunta kokoontuu torstaina. Vaalivalvojaisissa on hyvä tunnelma, kommentoi Jokinen.

Lue seuraavaksi