Kulmuni: "Kaikki loksahti kohdalleen"

Lapin äänikuningattareksi kirkkaasti noussut Katri Kulmuni aikoo pitää pään kylmänä ja pärjätä yhteistyökyvyillään eduskunnassa.

vaalit
Katri Kulmuni
Laura Valta / Yle

Viime vaaleissa Katri Kulmunin äänimäärä jäi pikkuista vaille läpimenoon, mutta tällä kertaa tulos ei jättänyt mitään arvailujen varaan. Jo ennakkoäänet paljastivat, että äänikuningattaren titteliä haluttiin sovittaa torniolaisen nuoren naisen harteille.

Kulmuni satsasi vaalityöhön sekä rahaa että aikaa, ja tuoreen kansanedustajan kannattajilleen osoittama lausahdus "ääni per kilometri" paljasti kuinka paljon työtä on tehty.

Kulmunin huima äänimäärä kertoo siitä, että nuori nainen onnistui saamaan taakseen niin nuoret kuin iäkkäämmätkin äänestäjät.

– Politiikassa täytyy olla oma tahto muuttaa asioita paremmaksi, mutta sitten täytyy olla myös kannatusta ja nostetta. Nyt nämä kaikki asiat loksahti kohdalleen, Kulmuni totesi lopullisen tuloksen selvittyä.

"Käsittämätön juttu"

Vaikka kannattajajoukoissa menestystä osattiin odottaa, oli äänivyöry silti kaikille yllätys. Kulmunin oma varovainen toive oli, että läpi menisi.

Niinpä ennakkoäänten läpsähtäessä valkokankaalle vaalivalvojaisten tunnelma oli hetkessä katossa eikä illan keskipiste itse ollut uskoa silmiään.

– Järkytys! Kyllä nyt vähän kädet ja jalat tärisee. Aivan käsittämätön juttu, Kulmuni nauroi.

Nöyränä, muttei nöyristellen

Lapin äänikuningatar lähtee eduskuntaan uutena kansanedustajana tietäen, että helpolla ei pääse. Mieli on nöyrä, muttei liian.

– Kotiläksyt täytyy tehdä hyvin, mutta nöyristellä ei kannata. Kyllä kaikki ne asiat, joista on puhuttu kampanjan aikana, ovat punainen lanka mikä työssä on läsnä koko ajan.

Kulmuni tietää, että yhteistyökykyä tarvitaan, jotta oman äänen saa kuuluviin eduskunnassa.

– Nyt vain pää kylmänä ja aamulla aurinko nousee, lähdetään tekemään hommia jotta saadaan ne sanat ja teot toteutettua.