Pirkanmaan vaalivoittajat ovat vihreät ja keskusta – neljä eniten ääniä saanutta oli naisia

Suurin yllätys oli Kimmo Sasin (kok.) putoaminen eduskunnasta. Pirkanmaalaiset äänestivät hieman viimekertaisia eduskuntavaaleja vaisummin.

Suomen poliittiset puolueet
Eniten ääniä saaneet naiset Pirkanmaalla
Yle

Pirkanmaan vaalivoittajat ovat vihreät ja keskusta. Molemmat saivat yhden lisäpaikan. Kokoomus sen sijaan menetti yhden paikan, mutta se on silti äänimäärältään Pirkanmaan suosituin puolue.

Pirkanmaalaiset äänestivät hieman edellisiä eduskuntavaaleja laiskemmin, äänestysprosentti jäi 70,4:ään.

Pirkanmaan äänikuningattareksi nousi ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa ehdolle asettunut SDP:n varapuheenjohtaja ja Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marin. Hän keräsi 10 904 ääntä. Seuraaviksi tulivat Sofia Vikman (kok.) melkein 9 500 äänellä, Pia Viitanen (sd.) noin 8 500 äänellä sekä Anna Kontula (vas.) lähes 7 800 äänellä.

Eduskuntaan Pirkanmaalta lähtee kahdeksan uutta kansanedustajaa. Sanna Marinin lisäksi uusia ovat Satu Hassi (vihr.), Sami Savio (ps.), Pertti Hakanen (kesk.), Olli-Poika Parviainen (vihr.), Ilmari Nurminen (sd.), Sari Tanus (kd.) ja Tiina Elovaara (ps.).

Suurin yllätys oli Kimmo Sasin (kok.) putoaminen. Myöskään kansanedustajat Hanna Tainio (sd.), Leena Rauhala (kd.) ja Laila Koskela (kesk.) eivät pystyneet uusimaan paikkaansa. Tuttujen pirkanmaalaisten lisäksi viime vaaleissa Satakunnan vaalipiiristä valittu Sauli Ahvenjärvi (kd.) jäi ilman kansanedustajapaikkaa.

Artikkelista korjattu äänestysprosentti.