Taiwanin rannikolla voimakas maanjäristys

Taiwanin rannikon läheisyydessä on tapahtunut voimakas maanjäristys. Järistyksen ei kuitenkaan ennakoida aiheuttavan vakavia tuhoja.

Ulkomaat
Kartta.
Taiwanin seismologisen laitoksen kartta järistyksestä.Taiwan Seismological Observation Center / EPA

Taiwanin rannikon läheisyydessä on tapahtunut voimakas maanjäristys. Järistyksen keskus oli noin 75 kilometria saarivaltion rannikolta itään. Taiwanin ilmatieteenlaitoksen mukaan järistys oli voimakkuudeltaan 6,3 magnitudia.

Järistys tärisytti rakennuksia Taiwanin pääkaupungissa Taipeissa, mutta järistyksen ei kerrota aiheuttaneen suuria tuhoja. Ilmeisesti yksi ihminen on kuollut ja toinen joutunut sairaalahoitoon Taipeissa, kun järistyksen vaurioittama asuinrakennuksen sähkökeskus aiheutti tulipalon.

Japanissa puolestaan annettiin varoitus pienestä tsunamista. Japanin yleisradioyhtiö NHK varoitti, että noin metrin korkuinen tsunami on mahdollinen eteläisillä Okinawan saarilla. Rannikolle asennetut kamerat eivät kuitenkaan ole näyttäneet, että merenpinta olisi noussut varoitusalueella. Varoitus peruttiin noin tuntia myöhemmin.

Japani sijaitsee neljän mannerlaatan risteyskohdassa. Noin viidennes maailman voimakkaimmista maanjäristyksistä ravistelee Japania vuosittain. Japanin rakennusvaatimukset ovat tiukat, ja ihmiset ovat tottuneita järistyksiin. Tämän vuoksi muualla maailmassa vakavina pidetyt maanjäristykset eivät yleensä aiheuta vakavia tuhoja.

Poikkeuksia toki on. Esimerkiksi vuonna 2011 tapahtuneen 9,0 magnitudin maanjäristyksen aiheuttama tsunami tappoi yli 18 000 japanilaista.

Lähteet: AFP, AP, Reuters