1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isis – Islamistinen valtio vai stasilainen kalifaatti?

Saksalaisen Der Spiegelin haltuunsa saamat asiakirjat paljastavat uutta tietoa terrorijärjestö Isisistä. Asiakirjojen mukaan uskonnollisista korulauseista huolimatta niin sanottu Islamistinen valtio muistutti lähinnä pahamaineisen Stasin valvomaa Itä-Saksaa.

Ulkomaat
Isis-taistelijoita kotikaupungistaan paennut irakilainen jesidipoika piileskelee rakenteilla olevassa talossa Dohukin kaupungin lähistöllä 16. elokuuta 2014.
Isis-taistelijoita kotikaupungistaan paennut irakilainen jesidipoika piileskeli rakenteilla olevassa talossa Dohukin kaupungin lähistöllä 16. elokuuta 2014.Ahmad Al-Rubaye / AFP

SaksalaisenDer Spiegelin (siirryt toiseen palveluun)haltuunsa saamat asiakirjat paljastavat uutta tietoa terrorijärjestö Isisistä. Spiegelin asiakirjat osoittavat, että järjestö korostaa juhlapuheissaan uskontoa, mutta todellisuudessa sen toimintaa ohjaa kylmä laskelmointi.

ISIS-järjestön julkaisema kuva Steven Sotloffista.
ISIS-järjestö julkaisi kuvan yhdysvaltalaisesta toimittajasta Steven Sotloffista 2. syyskuuta 2014.SITE / EPA

Isisin tarina alkaa loppuvuodesta 2012. Irakilainen Haji Bakr matkustaa Syyriaan. Bakrin kantava ajatus on, että Isis valtaa mahdollisimman paljon alueita Syyriasta. Syyria toimii Isisin tukialueena, josta käsin järjestö valtaa Irakin.

Naurettavaa? Ehkä, mutta Bakr ei ole kuka tahansa. Haji Bakr toimi vuosia Irakin ex-presidentti Saddam Husseinin tiedustelujoukoissa everstinä. Kun Yhdysvallat hajotti Irakin armeijan vuonna 2003, se synnytti katkerimman ja älykkäimmän vihollisensa. Yhdellä allekirjoituksella tuhannet taitavat sunnisotilaat menettivät työpaikkansa. Haji Bakr oli yksi heistä.

Bakr on se henkilö, joka loi Isisin perustan. Hän suunnitteli järjestön "organisaatiorakenteen", miten järjestö levittäytyisi Syyriassa ja Irakissa ja kuka valvoisi ketä.

Vakoilua lähetystyön varjolla

Isisin alkuaskeleet otettiin lähetystyön varjolla. Bakrin suunnitelman mukaisesti Isis ryhtyi perustamaan da'wa-konttoreita eli islamilaista lähetystyötä tekeviä keskuksia. Keskuksiin saapuneista miehistä Isis valikoi muutamia, jotka ohjeistettiin vakoilemaan kylissään ja keräämään erinäisiä tietoja.

Värvättyjä pyydettiin esimerkiksi selvittämään kylien merkittävimmät perheet ja näiden perheiden vaikutusvaltaisimmat jäsenet. Lisäksi Isis halusi tietoja heidän varallisuudestaan, rahojen alkuperästä sekä kapinallisjoukoista. Erityisesti Isis halusi tietoja kaikesta, mitä voi käyttää kiristämiseen, kuten rikokset ja rötökset, homous ja salasuhteet.

Lisäksi Bakr kuvailee, kuinka Isis laajentaisi vaikutusvaltaansa. Jokaiseen kylään lähetettäisiin Isisin jäseniä, joiden tehtävä olisi naida kylien johtavien perheiden tyttäriä.

– Tämä varmistaa soluttautumisen tärkeisiin perheisiin ilman, että he huomaavat asiaa, Bakr kuvailee.

Vakoilu ulottui myös järjestön omiin riveihin. Bakrin suunnitelmissa jokaiselle alueelle määrättiin emiiri, komentaja, jonka vastuulla olivat muun muassa salamurhat ja sieppaukset. Emiirille puolestaan määrättiin oma emiirinsä varmistamaan, että nämä tekivät työnsä kunnolla. Käytännössä järjestelyn tavoite oli lietsoa pelkoa sekä Isisin hallitsemille alueille että järjestön sisällä, koska kaikki valvoisivat toisiaan.

Laajan vakoojaverkoston ansioista Isisin johto oli tietoinen, missä paikalliset olivat hajaantuneita. Tätä tietoa johto käytti toistuvasti hyödyksi hankkiakseen järjestölle jalansijaa.

Uskonto vain kulissia

Bakrin kaavailuissa islamistinen valtio muistuttaa lähinnä islamistista vakoilulaitosta. Isisin julistama kalifaatti muistuttaa pikemminkin entisen Itä-Saksan pahamaineista Stasia.

Julkisesti Isis on perustellut toimintaansa äärimmäisyyksiin menevällä islamin tulkinnalla ja korostanut erityisesti maailmanloppua maalailevia tulkintoja. Bakr suhtautui fundamentalismiin kaikessa kyynisyydessään käytännöllisesti: Bakrin mielestä uskonnollinen fanatismi itsessään ei taannut voittoa. Järjestön pitäisi kuitenkin käyttää hyväkseen seuraajiensa uskonnollisuutta.

Tämän vuoksi Bakr ja pieni ryhmä entisiä Irakin tiedustelu-upseereja nostivat järjestön johtajaksi Abu Bakr al-Baghdadin. He päättelivät, että koulutettu uskonoppinut antaisi järjestölle riittävän uskonnolliset kasvot.

Al-Baghdadi voi olla järjestön keulakuva, mutta on epäselvää, kuinka paljon valtaa hänellä todellisuudessa on. Kun al-Qaidan johtaja Aiman al-Zawahri otti yhteyttä Isisiin, hän puhui juuri Bakrille ja muille Isisin taustalla hääriville tiedustelu-upseereille, ei al-Baghdadille.

Virallisesti Isisin ylin päätöksentekijä on Shura-neuvosto, mutta todellisuudessa naruista vetelevät entiset tiedusteluveteraanit.

Abu Bakr al-Baghdadi.
Bakr ja pieni ryhmä entisiä Irakin tiedustelu-upseeraja nosti järjestön johtajaksi Abu Bakr al-Baghdadin.ISIS / EPA

Vierastaistelijat tärkeitä

Vierastaistelijat olivat tärkeitä, kun Isis ryhtyi valtaamaan alueita Syyriassa. Bakr tietoisesti kielsi irakilaisia saapumasta Syyriaan. Lisäksi he värväsivät vain muutamia syyrialaisia. Pääosan Isisin taisteiljoista muodostivatkin vierastaistelijat, joita alkoi saapua alueella kesällä 2012.

Muun muassa Saudi-Arabiasta, Tunisiasta ja Euroopasta saapuvat taistelijat asetettiin irakilaisten komentoon. Värvätyt saivat kahden kuukauden koulutuksen, jonka aikana heidät ehdollistettiin tottelemaan Isisin keskusjohtoa ehdoitta. Osittain tämä tehtiin eristämällä värvätyt. He tunsivat vain aseveljensä. Tämän vuoksi heillä ei ollut tarvetta osoittaa taisteluissa sääliä ja heitä oli helppo siirtää paikasta toiseen.

Mikä Isis on?

Isisin määritelmiä on lähes yhtä monia kuin määrittelijöitä. Terrorismin tutkijat korostavat, että Isis versoi al-Qaidasta, kun emojärjestö ei enää kyennyt toteuttamaan näyttäviä iskuja. Rikostutkijat pitävät Isisiä mafiaan verrattavana yrityksenä, jonka keskeinen tehtävä on voiton tavoittelu. Kulttuuritutkijat puolestaan korostavat Isisin välittämiä viestejä, jotka uhkuvat kuolemaa ja korostavat järjestön pyhää tehtävää.

Jihadistisen leiman lisäksi Isisillä on hyvin vähän yhteistä al-Qaidan kanssa. Isisin toimintaa ei määrittele uskonto. Jopa kiihkomielinen uskonnollisuus on vain yksi keino monista. Järjestön ainoa perusohje on hankkia lisää valtaa, keinoja kaihtamatta.

Isis on järjestelmällisesti huijannut, valehdellut ja sumuttanut. Järjestö on esimerkiksi ottanut haltuunsa myllyjä. Perusteina on käytetty työntekijöiden väitettyä syntistä käyttäytymistä, vaikka todellisuudessa jumalan puhtaina sotureina esiintyneet Isisin edustajat ovat halunneet vain takavarikoida strategisesti tärkeitä rakennuksia. Tätä ei kuitenkaan ole saanut sanoa ääneen.

Syyrian presidentti Bashar Al Assad juliste.
Isis esittää vapauttavansa Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hirmuhallinnosta. Samaan aikaan järjestö tekee läheistä yhteistyötä al-Assadin joukkojen kanssa. Tom Kankkonen / Yle

Isis saarnaa yhtä ja tekee toista. Järjestön ideologia on joustava: Isis esittää vapauttavansa Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hirmuhallinnosta. Samaan aikaan järjestö tekee läheistä yhteistyötä al-Assadin joukkojen kanssa. Esimerkiksi tammikuussa 2014 Isis ajautui taisteluihin paikallisten kapinallisten kanssa. Syyrian hallituksen joukot pommittivat kapinallisia, mutta jättivät Isisin rauhaan. Isis-taistelijat puolestaan jättivät armeijan joukot rauhaan.

Isisin ja al-Assadin liitto on kuitenkin hauras. Yhteistyö perustuu tarkkaan laskelmointiin siitä, kuka on, tai kuvittelee olevansa, niskan päällä. Hyvä esimerkki tästä on Syyrian armeijan tukikohta lähellä Raqqan kaupunkia. Tukikohta oli kapinallisten hallussa, kunnes Isis ajoi heidät pois. Tämän jälkeen Syyrian ilmavoimat pystyivät käyttämään tukikohtaa huoltolennoilla.

Vain puoli vuotta tämän jälkeen Isis valtasin Mosulin kaupungin Irakissa. Mosulista järjestö sai suuren määrän aseita. Tämä lisäsi Isisin itsevarmuutta, ja järjestö hyökkäsi entisen liittolaisensa kimppuun. Isis valtasi tukikohdan, jota se oli vain vähän aiemmin puolustanut. Järjestön taistelijat teloittivat kaikki tukikohdassa olleet sotilaat.

Epäselvä tulevaisuus

Isisin viimeaikaiset takaiskut ovat synnyttäneet mielikuvan, että järjestön tarina olisi lopussa. Ilo voi olla ennenaikainen. Isis on ollut hyvin tietoinen edeltäjiensä puutteista. Tämän vuoksi Isiksen suunnittelijat ovat rakentaneet selkeän hallintomallin, joka turvaa Isisin hallinnon jatkuvuutta.

Isisillä on valtiorakenteita, byrokratiaa ja viranomaisia. Tämän lisäksi virallisen hallinnon rinnalla toimii rinnakkainen hallinto, joka urkkimalla ja luomalla pelkoa pyrkii tehostamaan virallisen hallinnon toimintaa.

Länsimaat ovat lähinnä keskittyneet Isisin terrori-iskujen uhkaan. Muslimien sisäisten erimielisyyksien kärjistyminen on jäänyt vähälle huomiolle. Esimerkiksi sunnien ja shiiojen välien kiristymisestä on jo selviä merkkejä. Uskonryhmien erimielisyyksien kärjistyminen avoimiksi taisteluiksi voisi nostaa Isisin halveksitusta terrorijärjestöstä alueen keskeiseksi toimijaksi.

Lue seuraavaksi