Pudonneilla kansanedustajilla tutkiskelun paikka

Keski-Suomessa kolmen istuvan kansanedustajan tie tyssäsi vaaleihin: vasemmistoliiton Eila Tiaisen, kokoomuksen Mikael Palolan ja sosiaalidemokrattien Tuula Peltosen äänisaalis ei riittänyt jatkokaudelle.

Eila Tiainen
Eila Tiainen hymyilee vaalivalvojaisissa.
Yle

Vasemmistoliiton kansanedustajan putoaminen eduskunnasta on Keski-Suomessa hienoinen yllätys. Puolueella ja sen edeltäjillä on ollut vahintään yksi kansanedustaja yhtäjaksoisesti vuosikymmenien ajan. Eila Tiainen putosi eduskunnasta hiuksenhienolla erolla saarijärveläiseen keskustan Petri Honkoseen. Tiaisen mukaan tappion analysointi vaatii vielä tutkiskelua.

– En osaa sanoa syytä tappioon, kun mielestäni meillä oli parempi kampanja kuin edellisissä vaaleissa. Teimme sen, minkä osasimme ja voimme. Täytyy miettiä ja katsoa, missä se virhe oli, jos sellaista yleensä oli, Tiainen toteaa.

Teimme sen, minkä osasimme ja voimme. Täytyy miettiä ja katsoa, missä se virhe oli, jos sellaista yleensä oli.

Eila Tainen (vas.)

Kokoomus menetti Keski-Suomessa yhden paikan. Vaalien eniten ääniä saanut putoaja, kokoomuksen Mikael Palola arvioi, että puolueen heikko kannatus heijastui myös maakuntaan.

– Tilanne oli sama koko Suomessa, kautta linjan emme onnistuneet vakuuttamaan äänestäjiä.

Palola ei vielä halua spekuloida omaa tulevaisuuttaan politiikasta.

– Jäin samalla tavalla varasijalle kuin edellisten vaalien jälkeen. Tarkoitus on palata täysimittaiseen virkamiehen rooliin ja jättää politiikka tässä roolissa taakse, Palola kertoo.

Sosiaalidemokraatit säilyttivät maakunnassa kaksi paikkaa mutta jämsäläinen Tuula Peltonen ei tullut valituksi kolmannelle kaudelle.

– Kampanja oli hyvä ja reipas, iloisella mielellä teimme loppuun asti. Jatkosta en osaa sanoa vielä mitään, täytyy katsoa tilanne kerrallaan ja sitten eteenpäin, Peltonen miettii.

_Eila Tiaista ja Mikael Palolaa haastatteli Pekka Autio ja Tuula Peltosta Petra Thurén. _