Vaaliasiantuntijat: Hallitus muodostuu kolmesta puolueesta, perussuomalaiset mukana

Ylen vaaliasiantuntijoiden mukaan tulevassa hallituksessa on todennäköisesti kolme isoa puoluetta. Asiantuntijoiden mielestä perussuomalaiset ovat hyvin todennäköisesti keskustan hallituskumppani.

Aamu-tv
Riikka Uosukainen ja Sami Borg.
Ylen vaaliasiantuntija Sami Borg sekä Ylen politiikan toimituksen erikoistoimittaja Riikka Uosukainen pohtivat hallituskuvioita ja hallituksen muodotamista vaalituloksen pohjalta.

Ylen vaaliasiantuntijoiden mukaan tuleva hallitus muodostetaan todennäköisimmin kolmen ison puolueen voimin. Vaaliasiantuntija Sami Borg ja politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen kertoivat aamu-tv:n haastattelussa, että hallitukseen riittäisi kolme neljästä isoimmasta puolueesta.

– Näyttää epätodennäköiseltä, että hallitukseen tulisi joukko puolueita. Jos tulee sellainen tilanne, että kolme suurta on hallituksessa ja mietitään, miten se edellinen vaalikausi loppui päähallituspuolueiden riitelyyn, niin tämä vahvistaa erityisesti perussuomalaisten asemaa. Kansalaisten silmistä näyttää siltä, että kun kokoomus ja demarit näin paljon riitelivät loppuvaiheessa, niin miten se luottamus löytyisi yhtäkkiä keskustan johdolla, Borg avaa.

Vaaliasiantuntijoiden mielestä perussuomalaiset onkin hyvin todennäköinen hallituskumppani keskustalle.

– Perussuomalaiset ovat kamppailleet SDP:n kanssa äänestäjistä, nimenomaan työväen äänistä. Jollakin tavoin voi sanoa, että perussuomalaiset nousivat tässä uudeksi työväen puolueeksi. He voittivat tämän taistelun SDP:n kanssa ja heistä tuli vahva kakkonen. Silloin myös heitä täytyy tarkastella näissä tulevissa hallitusneuvotteluissa rinnan SDP:n kanssa, Riikka Uosukainen linjaa.

Keskusta kaipaa kumppaneilta luottamusta

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä totesi vaalipäivänä useaan kertaan, ettei puolueiden sijoitus ratkaise kaikkea, vaan keskinäinen luottamus ja vaaliohjelma ovat tärkeämpiä. Vaaliasiantuntijoiden mukaan tämä on hyvää taktikointia Sipilältä.

– Se on kuninkaantekijän ilmoitus tuleville hallituskumppaneille. Tässä mennään siinä järjestyksessä, että pitää olla luottamusta, siitä koostuu hallitus. Sitten pitää olla myös ohjelmakohdat kohdallaan. Sen takana tulee vasta se, missä järjestyksessä olette tulleet maaliin, Uosukainen arvioi.

Ohjelmallisesti ja luottamuksen kannalta keskustalle sopivat asiantuntijoiden mielestä monenlaiset kokoonpanot. Perussuomalaisten mukanaolo hallituksessa voi kuitenkin tuoda kierteitä kumppaneiden suhteen.

– Esimerkiksi vihreät ovat hankala yhdistelmä perussuomalaisten kanssa, Uosukainen toteaa.

Vaaliasiantuntijat kuitenkin uskovat, että hallitusneuvottelut tulevat edistymään nopeammin kuin viime kerralla. Heidän mielestään näyttää mahdolliselta, että hallitus on jo kasassa toukokuussa.

Vaalien tulospalvelu (siirryt toiseen palveluun).