1. yle.fi
  2. Uutiset

Maakuntamalli ja leikkauksia? – Tällaista politiikkaa saattaa olla tulossa

Tulevalla hallituskaudella pitäisi päättää ainakin sote-uudistuksesta ja talouden tasapainottamisesta. Leikkauksia on hyvin todennäköisesti tulossa, mutta mistä leikataan ja miten, se riippuu hallituksen kokoonpanosta.

Eduskuntavaalit 2015
Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Juha Sipilä Pikkuparlamentin tulosillassa.
Timo Soini, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Juha Sipilä Pikkuparlamentin tulosillassa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Vaalihumun laannuttua puolueilla on edessään uusi arki. Tulevalla hallituskaudella pitäisi päättää ainakin sote-uudistuksesta ja talouden tasapainottamisesta. Linjauksia odotetaan jo hallitusneuvottelujen yhteydessä.

– Seuraavan hallituksen pitäisi tehdä ohjelma, jolla julkinen talous saataisiin tasapainoon. Ohjelman on oltava uskottava ja siihen pitää sisältyä aikataulu siitä, koska uudistukset tehdään. Tärkeimpiä uudistuksia ovat sote-uudistus ja eläkeuudistuksen loppuun vieminen, sanoo talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo.

Porvarihallitus perussuomalaisilla?

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo pitää kaikkein todennäköisempänä hallituspohjana perussuomalaisilla täydennettyä porvarihallitusta.

– Vaalikampanjan kuluessa keskusta meni vähän oikealle. Varovaisin liennytyksin omaksuttiin valtiovarainministeriön kansliapäällikön ohjelma ja luovuttiin esimerkiksi hyvätuloisten veronkorotuksista. Se toi keskustan lähemmäs kokoomusta.

Muutkin vaihtoehdot ovat vielä mahdollisia, Railo muistuttaa.

– Perussuomalaisten suosikkikumppani on SDP. Puolueet ovat samaa mieltä esimerkiksi sosiaaliturvasta. Keskusta taas saattaisi nähdä SDP:n tekemässä työmarkkinoita koskevia päätöksiä. Toisaalta SDP haluaisi kiristää hyvätuloisten verotusta, keskusta ei.

Leikkauksia, mutta mistä ja milloin?

Vaikkei leikkauksista pidetäkään, ollaan kaikissa suurissa puolueissa niihin valmiita. Kokoomus toteuttaisi leikkaukset nopeammin kuin keskusta, SDP ja perussuomalaiset.

– En usko, että leikkaustarve on hallituksen muodostamisen kannalta ongelma. Keskustaa ja kokoomusta erottaa vain se, millä aikataululla leikkaukset tehdään. Myös perussuomalaiset kannattavat leikkausten tekemistä, mutta niiden leikkauskohteet ovat aika yllättäviä, kuten tarpeettoman byrokratian ja kehitysavun leikkaaminen, Railo sanoo.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) tutkimusjohtaja Niku Määttänen muistuttaa, että leikkauslistat saattavat lyhentyä, mikäli rakenteelliset uudistukset, kuten esimerkiksi sote-uudistus ja työmarkkinoiden uudistaminen, onnistuvat.

– Se, kuinka paljon pitää säästää, riippuu muista toimenpiteistä. Toivoisin, että tuleva hallitus miettisi ensin rakenneuudistuksia. Niiden avulla voidaan vähentää tarvetta leikata menoja tai kiristää veroja.

Kokoomus ja keskusta ovat molemmat ehdottaneet sosiaalietuuksien indeksijäädytyksiä. Tämä saattaa haitata perussuomalaisten ja porvaripuolueiden yhteistyötä, eduskuntatutkimuksen keskuksen Railo arvioi.

– Edessä on huomattavia leikkauksia, jotka koskevat myös kuntien valtio-osuuksia ja palveluita. Keskusta todennäköisesti yrittää toteuttaa maakuntamallin sote-uudistuksessa ja pelastaa näin pienten paikkakuntien palveluita. Perussuomalaiset taas vastustavat leikkauksia sosiaaliturvaan. Saa nähdä, miten se onnistuu, jos puolue lähtee mukaan porvarihallitukseen.

Keskustan maakuntamallissa terveys- ja sosiaalipalvelut voidaan hoitaa kuntien yhteistyönä maakunnittain, nykyisten sairaanhoitopiirien pohjalta.

Linjauksia myös kuntataloudesta ja verotuksesta

Talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtaja Roope Uusitalo toivoo tulevalta hallitukselta pitkäjänteistä talouspolitiikkaa.

– Suunnitelma talouden tasapainottamisesta pitäisi saada koko neljän vuoden kaarelle, ja sen pitäisi koskea myös kuntataloutta ja veropuolta. Suomessa veropuolella ei ole perinteisesti tehty kovin pitkäjänteistä suunnittelua.

– Osa verokeskustelusta on ollut huolestuttavaa. On ehdotettu yksittäisten verojen poistamista, vaikka verojärjestelmää pitäisi tarkastella kokonaisuutena. Verojärjestelmässä on ongelmia, mutta sitä pitäisi uudistaa kokonaisuutena, Etlan Määttänen sanoo.

Vaikka perussuomalaiset eroavat monin paikoin verolinjauksissaan kokoomuksesta ja keskustasta, yhteistäkin puolueilta löytyy.

– Puolueita yhdistää kiinnostus Viron yritysveromalliin, jossa investointeihin sitoutetuista voitoista ei tarvitse maksaa veroa, Railo sanoo.

Hallituksen kokoaminen alkaa virallisesti ensi viikolla.

Lue seuraavaksi