1. yle.fi
  2. Uutiset

Minkälaiset edustajat Lappi sai? Katso vaaligalleriavideoista

Lapin seitsemän kansanedustajaa kävivät kukin tentattavina Ylen vaaligalleriaa varten. Katso alla olevista videoista, miten edustajamme Arkadianmäellä vastasivat toimittajien kysymyksiin.

Yle Saame
Katri Kulmuni.
Yle
Katri Kulmuni.

Vaalien äänikuningatar oli torniolainen Katri Kulmuni (kesk.). Entinen Paavo Väyrysen lehdistöavustaja oli nuoresta iästään huolimatta ehdolla jo toista kertaa. Nyt aika oli kypsä läpimenolle ja Kulmuni saalisti 9 705 ääntä.

Hanna Mäntylä

Perussuomalaisten Hanna Mäntylää on veikkailtu Meri-Lapin vahvimmaksi ministeriehdokkaaksi. Muun muassa sosiaali- ja terveysasioihin perehtynyt Mäntylä sai Lapista komean äänisaaliin (8 065), mikä varmisti hänen läpimenonsa toiselle kaudelle.

Paavo Väyrynen.

Konkaripoliitikko Paavo Väyrynen (kesk.) jäi kakkoseksi Kulmunille, mutta keräsi kunnioitettavan äänisaaliin, 6897 ääntä. Väyrysen eduskuntaura on kuitenkin vielä hieman hämärän peitossa, sillä hän kertoi ennen vaaleja kelpuuttavansa vain ministeripaikan.

Eeva-Maria Maijala.

Savukoskelainen porotilan emäntä Eeva-Maria Maijala (kesk.) sai lappilaisilta mandaatin jatkokaudelle 5 511 äänellä. Rempseää murretta puhuvan Maijalan agendalla ovat erityisesti Lapin luonnonvarat metsineen ja malmivaroineen.

Markus Mustajärvi.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi pääsi jatkokaudelle eduskuntaan 5 739 äänen turvin. Viime vaalikaudella Mustajärvi ei suostunut puolueensa hallitukseen menoon ja erosi eduskuntaryhmästä, mutta nyt mieli on takaisin. Eurokriittinen Mustajärvi profiloituu muun muassa talousasioissa.

Johanna Ojala-Niemelä.

Lapin ainoa demarikansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä selvitti tiensä kolmannelle kaudelle 6 236 äänellä. Puolueelle ennustettu vaalitappio jäi prosenttiyksikön kannatuksen laskuun, joten Ojala-Niemelän työ muun muassa arktisten asioiden parissa jatkuu.

Markus Lohi.

Rovaniemeläinen Markus Lohi nappasi Keskustan neljännen edustajapaikan Lapista äänin 4 792. Lohi on kritisoinut muun muassa Suomen petopolitiikkaa ja haluaisi Lapin luonnonvaroja hyödynnettävän nykyistä tehokkaammin muun muassa joustavamman lupapolitiikan kautta.

Lue seuraavaksi