Uudesta vaalipiiristä yllättäen pudonnut Väätäinen vihjaa: pohjoiskarjalaiset vetivät kotiinpäin, me emme

Ääntenlaskennan viime minuuteilla eduskunnasta pudonnut Tuula Väätäinen (sd.) löytää vaalipiiriuudistuksesta ainakin osasyyn vaalitappioon.

Eduskuntavaalit 2015
Tuula Väätäinen.
Yle

Kuopiolaisen demariedustaja Tuula Väätäisen vaali-ilta vaihtui odotetusta jatkokaudesta dramaattiseen pettymykseen aivan ääntenlaskennan loppumetreillä. Kolmen kauden jälkeen eduskunnasta pudonnut Väätäinen myöntää, että lopputulos oli yllätys "meille kaikille".

– Luulen, että se oli vielä isompi yllätys minun läheisille tukijoille, jotka eivät olleet ehkä päästäneet omaan mieleen sitä vaihtoehtoa, että voi olla, että Savon puolelta ei tule tässä vaalipiirissä ketään, Väätäinen kommentoi Yle Savolle vaalipäivää seuraavana aamuna.

Kokenut edustaja kertoo, että hänellä on ollut aina tapana ennen vaaleja tyhjentää työhuoneensa eduskunnassa.

Väätäinen löytää vaalipiiriuudistuksesta ainakin yhden osasyyn tappioon. Hän kertoo oppineensa kampanjoinnin aikana ymmärtämään, mitä Ohtaansalmen raja (Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakuntien välillä) todella tarkoittaa.

– Pohjois-Karjalan puolella ihmiset ovat... kuinka sanoisin... vahvasti tukevat omiaan. Savon puolella on selvästi semmoista kauas katsomista. Näkeehän sen näistä äänestystuloksista, että savolaiset ovat muistaneet äänestää myös Pohjois-Karjalan puolella olevia.

Väätäisen arvio pitää paikkansa demarien suhteen, sillä puolueen pohjoiskarjalaiset kärkiehdokkaat Merja Mäkisalo-Ropponen ja Riitta Myller onnistuivat keräämään selvästi enemmän ääniä naapurimaakunnan puolelta kuin Väätäinen. Toisaalta pohjoissavolaisista SDP-ehdokkaista Mia Hahtala ja Timo Suhonen olivat Pohjois-Karjalassa Väätäistä suositumpia.

Mitä nyt eteen?

Väätäisen putoamisen vuoksi pohjoissavolaiset demarit ovat historiallisessa tilanteessa: heistä yksikään ei istu eduskunnassa. Väätäinen sanoo suoraan, että hänen mielestään uuden vaalipiirin hallitseminen vain toiselta laidalta on "aika lailla mahdottomuus".

Pohjois-Karjalan puolella ihmiset ovat... kuinka sanoisin... vahvasti tukevat omiaan.

Tuula Väätäinen

– Se on hirvittävän iso puute. Nyt muiden puolueiden on hoidettava Savon asiat entistä tarmokkaammin. Savolaisilla demareilla on vähemmän mahdollisuutta olla vaikuttamassa, mutta toki me parhaamme teemme.

Seuraavaksi eduskunnan jättävä Väätäinen aikoo hakea sopeutumiseläkettä. Hän täyttää 60 vuotta syksyllä, eikä näe mahdollisena palata psykoterapeutin työhön näkyvän poliittisen uran jälkeen. Poliittisten tehtävien hän ei ole tehnyt vielä päätöstä.

– Minusta tuntuu, että vähän huokaisen nyt ja olen perheen kanssa. Ehkä teen käsitöitä, jotka ovat jääneet odottamaan. Toivon, että näkisin jään sulavan tuossa Virmaan selällä. Olen niin harvoin päässyt näkemään sen viimeisen 20 vuoden aikana, Väätäinen miettii.