Nuoria kansanedustajia aiempaa enemmän – 24-vuotias Ilmari Nurminen on eduskunnan kuopus

Uuteen eduskuntaan valittiin 14 alle 30-vuotiasta kansanedustajaa. Heistä 6 on naisia ja 8 miehiä. Nuorin kansanedustaja on 24-vuotias SDP:n Ilmari Nurminen Sastamalasta. Hän uskoo saaneensa ääniä muun muassa ikäihmisiltä ja omaishoitajilta.

Eduskuntavaalit 2015
Alle 30-vuotiaat kansanedustajat.
Yle Uutisgrafiikka

Alle 30-vuotiaita kansanedustajia on uudessa eduskunnassa 14. Määrä nousi neljällä edellisistä, vuoden 2011 vaaleista. Sitä edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2007 alle 30-vuotiaita pääsi läpi vain 2.

Selvästi nuorin uusista edustajista on SDP:n 24-vuotias Ilmari Nurminen, joka valittiin Pirkanmaan vaalipiiristä runsaalla 5 000 äänellä. Nurminen opiskelee Tampereen yliopistossa kunta- ja aluejohtamista. Eduskunnan kuopus uskoo, että hänen äänensä ovat tulleet muun muassa ikäihmisiltä.

– Olen pyrkinyt nostamaan kaikista heikompiosaisimpien, niin ikäihmisten kuin omaishoitajien ääntä.

– Uskon, että he ovat myös äänestäneet minua eduskuntaan, Ilmari Nurminen sanoo.

Naisia alle 30-vuotiaista kansanedustajista on 6, miehiä puolestaan 8. Aiempaa kokemusta kansanedustajana heistä on vain yhdellä, Perussuomalaisten 29-vuotiaalla Olli Immosella.

Vasemmistoliiton Li Andersson harppasi eduskuntaan Varsinais-Suomesta yli 15 000 äänellä.

– Aika moni äänestäjä on sanonut, että he haluavat nuorta uutta verta eduskuntaan. Näki, että nyt on tarvetta myös sellaiselle muutokselle, ja minusta se on tosi hienoa, Li Andersson sanoo.

Ensimmäistä kertaa eduskuntaan on tulossa myös 27-vuotias maahanmuuttajataustainen Vihreiden Ozan Yanar. Hän uskoo, että näkyvyys sosiaalisessa mediassa oli tärkeää äänien kalastamisessa.

– Sanoisin, että se oli todella isossa roolissa, Toki se ei ainoastaan riitä. Pitää olla myös kaduilla, pitää olla myös paneeleissa, pitää olla näkyvä myös muulla tavalla. Sanoisin, että iso osa ainakin minun ja monen muunkin kampanjasta perustui siihen. Se on hyvä kanava kansanedustajaehdokkaille, joilla ei ole kauheasti rahaa.

Alle 35-vuotiaita uuteen eduskuntaan on tulossa 34. Heistä 15 on naisia ja 19 miehiä. Kansanedustajien keski-ikä on 47 vuotta.