1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP:n Rinne hallitustunnusteluista: Puhelin ei ole vielä soinut

Vaalivoittaja keskustan Juha Sipilä lupasi vaali-iltana, että hallitustunnustelut aloitetaan jo maanantaina, jolloin hän aikoo olla yhteydessä puoluejohtajiin.

politiikka
Antti Rinne.
Antti Rinne.Sara Rigatelli / Yle

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Antti Rinne analysoi puolueen rökäletappiota. Rinne sanoi uutta potkua kannatukseen hakevan SDP:n palaavan nyt juurilleen.

– Me teemme järjestöllisiä ja organisatorisia uudistuksia. Lähdemme myös selventämään omaa viestiämme. Muutamme myös politiikkamme sisältöä. Vahvistamme muutosta, joka alkoi, kun minut valittiin puheenjohtajaksi.

SDP oli vaalien suurin häviäjä jääden neljänneksi. Puolue menetti vaaleissa kahdeksan paikkaa saaden uuteen eduskuntaa 34 kansanedustajaa.

Rinteen mukaan kehnon vaalituloksen taustalla vaikuttavat sekä yhteiskunnallinen murros että puolueen harjoittaman politiikan sisältö.

Lähdemme myös selventämään omaa viestiämme. Muutamme myös politiikkamme sisältöä. Vahvistamme muutosta, joka alkoi, kun minut valittiin puheenjohtajaksi.

– Tässä on tapahtunut erittäin iso globaalin talouden murros, ja se on vaikuttanut meillä tosi paljon vientiteollisuuteen. Sieltä on hävinnyt hirveä määrä työpaikkoja. Meillä on ollut näitä shokkeja paperiteollisuudessa ja Nokia-klusterissa. Se, että ihmiset eivät ole saaneet töitä on vaikuttanut paljon ilmapiiriin ja ajattelutapaan. Suomessa on myös paljon ulkomaalaisia töissä EU:n sisältä. Ihmiset kokevat, että siinä on jotain ristiriitaa. Se on vaikuttanut perussuomalaisten kannatukseen, arvioi Rinne syitä.

Antti Rinne ei aio erota

Rinne ei näe syytä erota tehtävästään tappion takia kuten Eero Heinäluoma teki vuoden 2007 vaalien jälkeen. Hänen mukaansa vuosi sitten tapahtunut puheenjohtajan vaihdos ei ollut syynä huonoon tulokseen.

– Olen tullut politiikkaan muuttamaan asioita, ja olen ollut tehtävässä vasta vuoden verran. Tämä on vielä paljon kesken.

Antti Rinne ei pitänyt virheenä lausuntoaan, jossa hän totesi, etteivät SDP ja kokoomus mahdu enää samaan hallitukseen. Rinne kertasi vaalituloksen harmittavan vietävästi.

Olen tullut politiikkaan muuttamaan asioita, ja olen ollut tehtävässä vasta vuoden verran. Tämä on vielä paljon kesken.

– Kampanja onnistui todella hyvin. Meillä oli hyvät ehdokkaat. Jostain syystä se luottamus jäi sitten saamatta. Ei ole yksiselitteistä vastausta, miksi se luottamus jäi saamatta. Syynä on pidempiaikainen kehitys jo 1990-luvulta. Nyt täytyy sitten reivata linjaa.

SDP valmis hallitukseen häviöstä huolimatta

Vaalien voittaja keskustan Juha Sipilä lupasi vaali-iltana, että hallitustunnustelut aloitetaan jo maanantaina, jolloin hän aikoo olla yhteydessä puoluejohtajiin.

Rinne totesi, ettei hänen puhelimensa ole vielä soinut. SDP:n puheenjohtaja ei ole kuitenkaan vielä valmis siirtymään suosiolla oppositioon.

– Jos me voidaan saavuttaa ohjelmallisesti SDP:lle tärkeitä tavoitteita, niin saattaa olla mahdollista olla hallituksessa. Ne ehdot löytyvät meidän talouspolitiikan ja muusta vaaliohjelmasta. Me haluamme talouskasvua vahvistavia tekijöitä. Lisäksi tarvitaan myös eriarvoisuutta poistavia tekijöitä, painotti Rinne.

Vaalien tulospalvelun löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi