Varsinaissuomalaiset kansanedustajat nuorenivat vuosia – "Ovat ehkä rohkeampia keskustelemaan"

Varsinaissuomalaiset kansanedustajat ovat keski-iältään aiempaa nuorempia. Edustajien keski-ikä laskee nykyisestä yli neljällä vuodella.

Eduskuntavaalit 2015
Eduskuntasali.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Varsinais-Suomesta valittiin eduskuntaan 17 kansanedustajaa, joiden keski-ikä on 46,7 vuotta. Ennen vaaleja maakunnan edustajien keski-ikä oli 50,8 vuotta.

Varsinais-Suomen nuorin edustaja on vasemmistoliiton 27-vuotias Li Andersson. Vanhin on kokoomuksen 67-vuotias Ilkka Kanerva.

Koko maan uusien kansanedustajien keski-ikä on 47,3 vuotta.

Nuorten osallistuminen tärkeää

Varsinais-Suomen nuorempaa polvea edustaa uusi kasvo, 30-vuotias perussuomalaisten Ville Tavio. Hän kokee, että huonoina aikoina kaivataan päättäjiä, jotka uskaltavat puuttua epäkohtiin.

– Nuoret ovat ehkä rohkeampia keskustelemaan yli puoluerajojen, esimerkiksi perustulosta ja oikeudenmukaisesta verotuksesta.

– Päättäjien nuorentuminen on siis vain hyvä asia ja saa lisäksi nuoret kansalaiset kiinnostumaan enemmän asioista. Nuorten poliittinen osallistuminen on kansakunnan tulevaisuuden kannalta tärkeää, Tavio toteaa.

Toinen uusi kasvo on kokoomuksen Saara-Sofia Sirén, 28. Hänen mielestään nuoret pärjäsivät menneissä vaaleissa yleisesti todella hienosti.

Jonkin verran sain palautetta, jonka mukaan ääni haluttiin antaa nimenomaan nuorelle.

Saara-Sofia Sirén

– Eduskuntaan halutaan nyt kokemuksen rinnalle uutta ajattelua ja nuorempaa sukupolvea. Olen iloinen, että kansanedustajien keski-ikä laski.

– Jonkin verran sain palautetta, jonka mukaan ääni haluttiin antaa nimenomaan nuorelle, Sirén sanoo.

Maakunta turkulaistuu

Varsinais-Suomi on yhä kapea-alaisemmin edustettuna eduskunnassa, kun tarkastellaan uusien kansanedustajien kotipaikkakuntia. 17 edustajasta vain viiden kotipaikkakunta on jokin muu kuin Turku.

Eduskunnasta putosi tai jättäytyi pois marttilalainen Lauri Heikkilä, salolainen Pertti Hemmilä, raisiolainen Jyrki Yrttiaho ja turkulainen Heli Paasio. Tilalle tulivat loimaalainen Olavi Ala-Nissilä ja kolme turkulaista: Ville Tavio, Saara-Sofia Sirén ja Li Andersson.