1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen nuorin kansanedustaja: "En usko tätä oikein vieläkään todeksi"

Ilmari Nurminen (24) saapuu Yle Tampereen haastatteluun maanantaina puoliltapäivin virkeän näköisenä. Hän kuitenkin myöntää, ettei ole ehtinyt nukkua vaalituloksen selvittyä vielä ollenkaan.

politiikka
Toimittaja haastattelee Ilmari Nurmista
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Suomen nuorin kansanedustaja on Pirkanmaan vaalipiiristä. Sastamalasta kotoisin oleva 24-vuotias Ilmari Nurminen (sd.) sai ääniä 5079 ja on siten yksi neljästä Pirkanmaan vaalipiirin demariedustajasta.

Tampereen yliopistossa kunta- ja aluejohtamista opiskelevan Nurmisen on vieläkin vaikea uskoa, että hän raivasi tiensä läpi eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiirin mustana hevosena. Hän jätti taakseen mm. kokeneen kansanedustajan Hanna Tainion.

– En usko tätä oikein vieläkään todeksi. Täytyy olla äärettömän kiitollinen, että minut on valittu ja saan viedä tavoitteitani eteenpäin.

Vanhainkodeistakin pitää päästä ulkoilemaan

Iästään huolimatta Nurmisella on pitkä kokemus ja lista luottamustehtävistä. 21-vuotiaana hän oli kunnallisvaaleissa Sastamalan ääniharava. Vanhusten ja omaishoitajien asioita eteenpäin vienyt Nurminen on mm. tutkinut, mitä Tampereen Koukkuniemen vanhainkodin asukkaat elämästään ajattelevat.

– Tein tutkimuksen Tampereen kaupungille. Siellä tuli esille yksinäisyys ja ulkoiluasiat. Viime vuonna keräsin lähes 16 000 nimeä vanhainkotien ulkoiluoikeuden puolesta. Nyt uskon, että kansanedustajana voi viedä näitä asioita lain tasolla eteenpäin.

Ilmari Nurminen
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Nurminen haluaisi olla vaikuttamassa siihen, miten sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan tulevalla hallituskaudella. Lopullisia tavoitteitaan politiikassa hän ei vielä osaa sanoa.

– Nyt hoidan tätä tehtävää vaan niin hyvin kuin pystyn. Ihmiset sitten päättävät, mihin asti asioita on mahdollista viedä eteenpäin.

Äänestäjien muutoshalu satoi nuorten laariin

Nuoret pärjäsivät Nurmisen mielestä muutenkin hyvin näissä vaaleissa. Hän uskoo, että nuorilta löytyy vielä maailmanparantaja-asennetta eivätkä he ole törmänneet vielä liikaa byrokratian rattaisiin.

– Ehkä nyt haluttiin jonkinlaista uudistusta ja muutostakin, ja tämä nyt kulminoitui myös nuoriin. Ikä ei ole kuitenkaan tärkeä asia.

Nurminen on pettynyt SDP:n valtakunnallisiin tuloksiin. Hän toivoo nuorten nyt vievän aatetta uuteen suuntaan, mutta toivoo samalla mentorointia kokeneita demarivaikuttajilta.

Lue seuraavaksi