Tarkistuslaskenta ratkaisee vielä maanantaina: Koski vai Sankelo eduskuntaan?

Eduskuntavaalien tarkistuslaskennassa saattavat ohjautua uudelleen jopa sadat äänet. Vaasan vaalipiirissä valittiin Kokoomuksen kansanedustajaksi Susanna Koski 3101 äänellä. Varasijalle jäi sunnuntain äänten perusteella Janne Sankelo 3083 äänellä. Maanantai-iltana tai viimeistään keskiviikkoiltana tiedetään, kumpi heistä on kansanedustaja.

Eduskuntavaalit 2015
Äänestysliput kaadetaan Vaasan Vöyrinkaupungin äänestyspaikalla
Äänestysliput kaadetaan pöydälle Vaasan Vöyrinkaupungin äänestyspaikallaHans-Mikael Holmgren / Yle

Vaasan vaalipiirilautakunta suorittaa parhaillaan eduskuntavaalien tarkistuslaskentaa. Maanantaina käynnissä olevan tarkistuslaskennan pitää valmistua viimeistään keskiviikkona klo 18, kun eduskuntavaalien tulos vahvistetaan. Todennäköisesti kuitenkin jo maanantai-iltana tiedetään, miten vaalin äänet lopullisesti jakautuvat.

Vaasan vaalipiirin kansanedustajaksi Kokoomuksen listalta valitun Susanna Kosken (3101 ääntä) ja varasijalle jääneen Janne Sankelon (3083 ääntä) äänimäärän ero on 18 ääntä. Tarkistuslaskennan myötä on mahdollista, että Kosken ja Sankelon asemat vielä vaihtuvat.

Vaasan vaalipiirilautakunnan sihteeri Pasi Saarenheimo sanoo, että tarkistuslaskennassa saattaa liikkua jopa useampi sata ääntä ehdokkaalta toiselle.

– Ei tarvitse, kuin yhdellä äänestysalueella olla vietynä ääniä väärälle henkilölle, joka on esimerkiksi tullut valituksi, ja hänen äänensä joudutaan ottamaan pois sekä viemään muualle, Saarenheimo sanoo.

– Tässä on kaikissa (vaalipiirin) suurissa kunnissa 50-100 äänen puute, että äänestäjiä on käynyt enemmän kuin on ääniä annettu. Onko tullut virhe äänestäneiden määrään vai onko ääniä jäänyt kirjaamatta? Saa nähdä kummin päin se on, Saarenheimo pohtii ja arvelee eroa näppäilyvirheeksi.

Vakavat vaalit

Eduskuntavaaleissa suhtaudutaan Pasi Saarenheimon mukaan äänestämiseen varsin vakavasti. Ainakin, jos mittarina pidetään mitätöitävien äänien määrää.

– Ei (mitätöitävien äänten määrää) voi vielä sanoa varmaksi, mutta näyttää, että puolisen prosenttia eli 400-600 ääntä. Se on aika tavanomainen määrä. Yleensä eduskuntavaaleissa on aika vähän mitättömiä, Saarenheimo sanoo.

Mitätöinnin syyt vaihtelevat.

– Hatara käsiala, hymiöitä vähän, eikä nyt ikäviä viestejäkään niin paljon. Katsellaan päivän mittaan, mitä tuleekaan. Kyllä ne väkisinkin saavat vähän naurua aikaiseksi, jos jotain sellaista, kuten "äiti käski" tulee vastaan, Saarenheimo toteaa.