1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eduskuntavaalit 2015

Hallitustunnustelut aluillaan – Mistä asioista puoluejohtajille voi tulla eripuraa?

Ylen vaalikoneeseen jättämissään vastauksissa neljän suurimman puolueen johtajat ovat täysin samaa mieltä kolmesta asiasta. Hallitustunnustelut aloittava Juha Sipilä on joukossa yksin ydinvoiman ja ilmastonmuutoksen hillinnän suhteen.

Eduskuntavaalit 2015
Juha Sipilä (kesk.), Antti Rinne (sd.), Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.)
Juha Sipilä (kesk.), Antti Rinne (sd.), Timo Soini (ps.) ja Alexander Stubb (kok.)Martti Kainulainen, Vesa Moilanen ja Jussi Nukari / Lehtikuva. Kollaasi: Yle

Ylen vaalikoneesta (siirryt toiseen palveluun) löytyy kolme asiaa, joista mahdolliset tulevat hallituskumppanit ovat yksimielisiä: Juha Sipilä (kesk.), Timo Soini (ps.), Alexander Stubb (kok.) ja Antti Rinne (sd.) ovat samaa mieltä siitä, että vaalilupauksista täytyy pitää kiinni.

Lisäksi kaikki neljä vastasivat olevansa jokseenkin samaa mieltä siitä, että Suomen on osallistuttava Isisin vastaiseen taisteluun kouluttamalla Irakin hallituksen joukkoja. Kolmantena listalta löytyvät lapsiperheiden ongelmat. Nelikko vastasi vaalikoneessa olevansa jokseenkin samaa mieltä, että viranomaisten pitää puuttua lapsiperheiden ongelmiin nykyistä herkemmin.

Stubb innokkain leikkaamaan julkiselta sektorilta

Sipilä, Soini ja Rinne vastasivat olevansa jokseenkin eri mieltä Ylen vaalikoneen väitteestä, että valtion ja kuntien taloutta on tasapainotettava ensisijaisesti leikkaamalla menoja. Stubb sen sijaan oli täysin samaa mieltä, että menojen leikkaaminen on ensisijainen keino.

Perusteluissaan Sipilä, Soini ja Rinne painottivat talouskasvua ja työllisyyttä sekä niiden lisäksi säästöjä ja uudistuksia. Kokoomuksen Alexander Stubb vetosi vastauksessaan verotukseen:

– Verotusta ei saisi enää kiristää. Ostovoiman turvaaminen ja kotimarkkinoiden vauhdittaminen vaatisi päinvastoin kevennyksiä etenkin työn verotukseen, Stubb kommentoi.

Stubb jää Nato-kantoineen itsekseen

Sipilä, Stubb ja Rinne kannattivat vaalikoneessa kansanäänestystä Suomen mahdollisesta jäsenyydestä sotilasliitto Natossa. Soini äänesti asiassa tyhjää.

– Pitäisi olla ensin hakemus ja neuvottelutulos, Soini perusteli vastaustaan.

Lisäksi ehdokkaat ottivat vaalikoneessa kantaa siihen, vahvistaisiko Nato-jäsenyys Suomen turvallisuuspoliittista asemaa. Sipilä, Rinne ja Soini vastasivat tähän olevansa jokseenkin eri mieltä, Stubb puolestaan täysin samaa mieltä.

– En kannata Nato-jäsenyyden hakemista, mutta Suomen on kehitettävä Naton rauhankumppanuutta ja ylläpidettävä mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä. Tärkeintä on, että Suomi pitää omasta puolustuskyvystään huolta, Sipilä linjasi vastauksessaan.

Itsenäistä puolustuskykyä korosti myös Rinne. Soini vastasi kannattavansa Nato-selvityksen teettämistä. Stubb puolestaan uskoo, että Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen kansainvälistä vaikutusvaltaa.

Sipilä ei hyväksyisi periaatepäätöstä uudesta ydinvoimayksiköstä

Sipilä on nelikosta ainoa, joka vastasi kieltävästi vaalikoneen kysymykseen uuden ydinvoimalaitosyksikön rakentamisesta. Stubbin vastauksen mukaan ydinvoiman avulla voidaan edistää luopumista fossiilisista polttoaineista. Rinne puolestaan painotti ydinvoimaa välivaiheen energiamuotona:

– Teollisuus tarvitsee varmaa ja hintavakaata energiaa. Ydinvoima on tällä hetkellä realistinen, päästötön välivaiheen energiamuoto. Tulevaisuudessa energiahuoltomme rakentuu pääasiassa uusiutuvan ja bioenergian varaan, Rinne sanoi.

Sipilä on eri mieltä kuin muut ilmastonmuutoksen hillinnästä

Juha Sipilä on jokseenkin samaa mieltä vaalikoneen väitteestä, että ilmastonmuutoksen hillitseminen on asetettava teollisuuden kilpailukyvyn edelle.

– Suomella on korkeaa osaamista teknologiassa, joten uskon, että ilmastonmuutoksen hillitseminen tuo meille enemmän työtä kuin vie, Sipilä kommentoi.

Soini, Rinne ja Stubb vastasivat olevansa vaalikoneen väitteestä jokseenkin eri mieltä.

– Nämä asiat harvoin ovat sovittamattomassa ristiriidassa keskenään, Stubb muistuttaa.

– Suomen teollinen tuotanto on maailman puhtainta. Sen kilpailukykyä ei saa vaarantaa asettamalla kovempia vaatimuksia kuin muille maille tai maanosille asetetaan, Rinne väitti Ylen vaalikoneessa.

Soini ainoana perumassa avioliittolakia

Perussuomalaisten Timo Soini on nelikosta ainoa, joka haluaa perua edellisen eduskunnan hyväksymän lainmuutoksen samaa sukupuolta olevien avioliiton sallimisesta.

Sipilä kertoo vaalikonevastauksessaan, ettei kannattanut aloitetta, mutta kunnioittaa eduskunnan päätöstä. Yhdenvertaisuutta puolustavat myös Stubb ja Rinne:

– Ihmisarvo on jakamaton ja suomalaisilla on perustuslain mukaan lain edessä oltava yhdenvertainen kohtelu, kirjoitti Antti Rinne.

Lue seuraavaksi