Vanhentunut lääke on aina riski: "Voi sisältää myrkyllisiä yhdisteitä"

Särkylääkepaketti lojuu helposti kaapin perällä vuosien ajan, jos lääkkeille ei ole säännöllistä tarvetta. Samoin voi käydä esimerkiksi yskänlääkepullolle, josta säästyy liuosta monen taudin tarpeisiin. Lääkkeiden viimeisiä käyttöpäivämääriä kannattaa kuitenkin noudattaa, sillä lääkkeet voivat muuttua vanhetessaan vaarallisiksi.

terveys
Pilleri.
Yle

Lääkkeiden käyttöajat vaihtelevat päivistä vuosiin. Useimmat reseptivapaat tabletit säilyvät lääkekaapissa vuosien ajan. Moni on tottunut varastoimaan lääkkeitä pahan päivän varalle. Silloin tällöin olisi kuitenkin syytä tarkastaa, mikä niiden viimeinen käyttöpäivä on. Vanhentunut lääke voi olla jopa terveydelle vaarallinen.

– Valmisteissa tapahtuu ajan myötä muutoksia ja vaikuttavien aineiden hajoamista. Joskus hajoamisen seurauksena syntyy myrkyllisiä yhdisteitä. Tällaiset muutokset ovat terveydelle haitallisia, kertoo laatutarkkailun yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

Ulkonäkö ei kerro kaikkea

Lääkkeen vanhenemisen voi joskus havaita ulkonäköseikoista. Lääke voi pehmentyä, sakkautua tai muuttaa väriään. Kaikki muutokset eivät kuitenkaan näy ulkoisesti. Helle muistuttaa, että viimeisen käyttöpäivämäärän lisäksi lääkkeissä pitäisi kiinnittää huomiota säilytysohjeisiin.

– Osa lääkkeistä on herkkiä valolle ja kosteudelle. Niistä on pidettävä huolta ohjeiden mukaan, jotta ne pysyvät turvallisina käyttää, Majro-Riitta Helle toteaa.

Vanhentuneet lääkkeet voi palauttaa apteekkiin hävitettäväksi.