1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myrkky-giniä epäillään Nigerian outojen kuolemien aiheuttajaksi

Paikalliset viranomaiset epäilevät, että 18 ihmistä kuoli myrkkyviinaan Nigerian lounaisosassa. Maailman terveysjärjestö piti aikaisemmin todennäköisenä, että kuolemat aiheutuivat tuholaismyrkystä.

Ulkomaat

Paikalliset terveysviranomaiset epäilevät, että Nigerian mystiset kuolemat aiheutuivat etanolimyrkytyksestä. Osa kuolleista oli viranomaisten mukaan juonut paikallista giniä, johon oli sekoitettu yrttejä.

18 ihmistä kuoli viime viikolla äkillisesti myrkytysoireisiin, joiden aiheuttaja ei ole varmistunut. Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti sunnuntaina pitävänsä todennäköisenä, että kuolemat johtuivat tuholaismyrkystä.

Viranomaisten mukaan myrkytyksestä elossa selvinneille viidelle ihmiselle tehdään lisää kokeita asian selvittämiseksi. Myrkytyskuolemat tapahtuivat Nigerian lounaisosassa Ode-Irelen kaupungissa keskiviikkona.

– Tutkimuksemme osoittavat, että ainakin viisi sairastunutta oli juonut paikallisesti valmistettua yrteillä maustettua giniä. Kolme heistä kuoli ja kaksi on tarkkailtavana, sanoo Ondon osavaltion terveysjohtaja Dayo Adeyanju uutistoimisto AFP:lle.

Myrkytyksestä selvinneet on kuljetettu jatkohoitoon Lagosiin. Sairastuneet kärsivät muun muassa päänsärystä, painon menetyksestä, näön heikkenemisestä ja tajunnan menettämisestä. Uhrit kuolivat vuorokauden kuluessa oireiden alkamisesta.

Viranomaiset ovat vahvistaneet, ettei kyseessä ollut mikään virus- tai bakteeritartunta. Uusia sairastumisia ei ole tullut tietoon.

Lähteet: AFP, Yle

Lue seuraavaksi