Onko tässä kokoomuksen seuraava supertähti? Antti Häkkänen tähtää ministeriksi heti avauskaudellaan

Jyrki Kataisen entinen erityisavustaja, kokoomusnuorten entinen puheenjohtaja Antti Häkkänen tähtää politiikassa korkealle. – Ykköspaikka on tarvoitteena, mutta se on tietysti muista kuin minusta kiinni, Häkkänen muistuttaa.

politiikka
Antti Häkkänen (kok.)
Antti Häkkänen (kok.)Juho Liukkonen / Yle

30-vuotias mäntyharjulainen teki raskaan vaalikampanjan, jossa ei tilaisuuksia eikä kilometrejä säästelty. Äänestäjät palkitsivat miehen 6 220 äänellä. Taakse jäi saman vaalipiirin ministeri ja istuvia kansanedustajia.

– Tuntuu se uskomattomalta, että niin paljon tuli ääniä myös Kymenlaaksosta ja Etelä-Karjalasta. Tulen pienestä kunnasta, josta sain vain viitisen sataa ääntä. Kokoomuksessa nousu pienestä kunnasta ei ole helppo juttu, Häkkänen pohtii.

– Olen aika otettu siitä, että Kotka-Hamina- alueella tuhat ihmistä päätti äänestää Häkkästä. Ääniä tuli meren rannalta Heinävedelle asti.

Uudessa vaalipiiirissä äänestettiin valtaosin oman seudun tai korkeintaan maakunnan ehdokasta. Häkkänen keräsi lähes puolet äänistä naapurimaakunnista.

Ensimmäisen kauden kansanedustajille on yleensä tarjolla takarivin paikkoja ja vähiten kiinnostavia valiokuntapaikkoja. Häkkänen tähtää suoraan korkeammalle.

– Kokemuksesta tiedän, että keskeinen työ tehdään ministeriöissä. Ensin haluan vaikuttaa hallitusohjelman sisältöön, muta kyllä ministerin tehtäväkin kiinnostaa.

Lakimies vai lainsäätäjä

Ensimmäiset vaalinsa Häkkänen kävi Mäntyharjulla 19-vuotiaana vuonna 2004. Kuntavaalien saalis oli 31 ääntä.

– Ne oli hauskat. Taisi riittää varapaikkaan, mutta se vaalien ympärillä oleva fiilis ja kampanja oli upea kokemus.

– Ala-asteikäisenä mietin, että minusta tulee joko lainsäätäjä tai lakimies. Nyt näyttää siltä, että minusta tulee enemmän lainsäätäjä, myös lakimieheksi kouluttautunut Häkkänen pohtii.

– Olen tarkastellut kriittisesti kansanedustajien tekemisiä pikkupojasta lähtien.

Seuraavat kuntavaalit tuottivat jo 103 ääntä ja vuodentakainen EU-vaali yli 12 000 ääntä.

Kataisen koulu oli kova paikka

Edellisen vaalikauden Häkkäsen ura on ollut yhtä matalalentoa. Kokoomusnuorten puheenjohtajan pestistä mies siirtyi pääministeri Jyrki Kataisen erityisavustajaksi. Katainen vaihtui vuosi sitten Paula Risikkoon.

Antti Häkkänen myöntää suoraan, että hallitustaival oli kivikkoinen ja se heijastui voimakkaasti myös pääministerin esikunnan arkeen.

– Pahoja paikkoja oli koko ajan. Olin taustavalmistelijana koko ajan mukana. Asiat jouduttiin viemään sellaisen kompromissimankelin läpi. Kuudesta puolueesta kaikki oli enemmän tai vähemmän eri mieltä. Talouden kuvasta ei ollut yhteistä näkemystä.

Häkkänen antaa vuolaasti kiitosta komissaariksi siirtyneelle entiselle esimiehelleen. Tekstiviestit Brysselin ja Mäntyharjun välillä sinkoilivat vaali-iltanakin.

– Kataisen Jyrki on sydämellinen tyyppi, jolla on lehmän hermot. Kun hallituskumppanit rupesivat vikuroimaan, Jyrki piti päänsä. Ilman sitä ei olisi tullut tätäkään.

– Se oli oppikoulu siitä, miten hallitusta ei pidä rakentaa.

”Tyynen seesteinen kalamies”

Antti Häkkänen kuvaa itseään tyynen seesteiseksi kalamieheksi, joka ei herkästi hermostu.

– Pystyn istumaan kahdeksan tuntia pilkillä saamatta nykyäkään. Mutta se minua ärsyttää, kun yritetään politiikassa tarjota yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin.

Kokoomuksen vaalisloganissa väitettiin, että politiikka on rikki. Häkkänen nimeää rikkinäisyyteen kaksi syytä.

– Sirpaleinen puoluekenttä ja yksittäisten ministeriöiden liian suuri valta.

Antti Häkkäsen ura on rajussa nousukiidossa. Hän myöntää suoraan, että puolueen puheenjohtajuus kiinnostaa.

–Mutta ensin pitää saada kansalaisten luottamus toreilta. Sen jälkeen poliitikko punnitaan siinä, että saatko tukea vertaisiltasi eli omisssa joukoissa. Pitää pystyä toimimaan riviedustajana niin, että sinua nostetaan keskeisiin tehtäviin. Se on tavoitteeni.

– Itse toimin näkemyksen ja visioin mukaisesti tuijottamatta tekstiviestipalstoja tai olemalla tuuliviiri heti, jos Shellin baarista soitetaan. Toki olen valmis keskustelemaan, jos hyviä argumenttejä on.

Keskusta ja kokoomus

Häkkänen on mukana puolueen hallitusohjelmaneuvotteluita käyvässä työryhmässä.

– Kun ministeriöissä olen työskennellyt niin tiedän, että siellä se keskeinen valta on. En halua nimetä mitään tehtävää, mutta kyllä ministerin tehtävä kiinnostaa, vaikka tiedän olevani ensimmäisen kauden edustaja.

– On ratkaisevan tärkeää, että kokoomus on seuraavassa hallituksessa. Hallituksen tulisi rakentua keskustan ja kokoomuksen varaan, toki perussuomalaisillakin on sellaisia talouspoliittisia näkemyksiä, jotka kävisivät.

Entä kokoomuksen puheenjohtajuus? Kiinnostaako?

– Tämä riippuu muista tekijöistä. Se kiinnostaa monia ihmisiä, mutta harvoja niihin nostetaan. Mutta kokemukseni on sellainen, että kannatusta löytyy ja olen kiinnostunut ykköstehtävästä.

Entä ne elämän tärkeimmät asiat politiikan ulkopuolella?

– Avovaimo Sari, yhteiset liikuntaharrastukset kavereiden kanssa. Ja kyllä odotaan jäiden lähtöä kuin kuuta nousevaa, jotta pääsen uistelemaan.

Konkari: "Suoraan eturiviin"

Kokoomuskonkari Pekka Selenius arvioi, että Häkkäsellä on hyvät mahdollisuudet nousta kansanedustajien eturiviin.

– Antilla on huomattavan hyvät tiedolliset ja taidolliset valmiudet nousta eturiviin välittömästi, Selenius arvioi.

– Lisäksi tilanne on sellainen, että osa konkareista jää pois.

- Antti on työskennellyt pääministerin esikunnassa, ja tuntee hyvin politiikan sisällön. Siitä on etua ja apua.

Selenius muistuttaa, että pelkillä tiedoilla taidoilla ei silti politiikassa pärjätä.

– Ryhmätyöskentelyssä tarvitaan sosiaalisia taitoja ja kykyjä solmia suhdeverkkoja myös puolueen sisällä. On tärkeää saada muut mukaansa. Ja se nähdään vasta sitten, kun työskentely pääsee vauhtiin.

Selenius on nykyisin kokoomuksen Kaakkois-Suomen piirin varapuheenjohtaja. Hän on urallaan toiminut mm. Sauli Niinistön taustajoukoissa.