1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kultaisen aamunkoiton oikeudenkäynti keskeytyi heti alkuunsa – video

Kreikassa maanantaina alkanut oikeudenkäynti äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen johtoa vastaan keskeytyi vain kahden tunnin jälkeen. Syytettynä olleet puolueen johtaja sekä useimmat sen kansanedustajista eivät ilmaantuneet paikalle.

Kultainen aamunkoitto -puolueen oikeudenkäynti Ateenassa 20. huhtikuuta 2015.
Kreikassa maanantaina alkanut oikeudenkäynti äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen johtoa vastaan keskeytyi vain kahden tunnin jälkeen. Oikeudenistunto pidettiin lähellä Ateenaa sijaitsevassa vankilassa, jonka ulkopuolelle kerääntyi mahdollisesti jopa tuhansia fasisminvastaisia mielenosoittajia. Myös Kultaisen aamunkoiton kannattajat järjestivät vankilan ulkopuolella oman marssinsa.

Kreikassa alkoi maanantaina oikeudenkäynti äärioikeistolaisen Kultainen aamunkoitto -puolueen johtoa ja useita sen jäseniä vastaan.

Oikeudenkäynti kuitenkin keskeytettiin vain kaksi tuntia sen alkamisen jälkeen. Syytettynä ollut puolueen johtaja Nikos Mihaloliakos ei ilmaantunut paikalle oikeussaliin. Kolmestatoista syytettynä olleesta puolueen kansanedustajasta paikalla oli vain yksi. Uutistoimisto AFP:n mukaan paikalla oikeudessa oli vain noin 40 lähes 70 syytetystä.

Mihaloliakosta ja muita puolueen johtajia edustivat oikeudessa heidän asianajajansa, jotka eivät antaneet syytä päämiestensä poissaololle.

AFP:n mukaan oikeudenkäynnin keskeytyksen syy oli se, että yhdellä syytetyistä ei ollut asianajajaa. Oikeuden on määrä kokoontua uudelleen 7. toukokuuta.

Oikeudenistunto pidettiin lähellä Ateenaa sijaitsevassa vankilassa, jonka ulkopuolelle kerääntyi mahdollisesti jopa tuhansia fasisminvastaisia mielenosoittajia. Myös Kultaisen aamunkoiton kannattajat järjestivät vankilan ulkopuolella oman marssinsa.

Rikollisjärjestöön kuulumisesta ja muun muassa murhasta, rasistisesta väkivallasta ja laittomien aseiden hallussapidosta syytetyt puolueen jäsenet saattavat saada jopa 20 vuoden tuomion, jos heidät todetaan syyllisiksi.

Mihaloliakos on kiistänyt kaikki syytteet ja kutsunut niitä poliittiseksi ajojahdiksi.