Eduskunnan jättänyt pankkimies muuttaa Lontooseen – perhe lähtee mukaan

Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkiin siirtyvä hämeenlinnalainen, kansanedustajapaikastaan luopunut Johannes Koskinen (sd.) muuttaa syksyllä työpaikkansa perässä Lontooseen. Suunnitelmissa on ottaa perhe - vaimo ja kaksi tytärtä - mukaan kolmen vuoden pestin ajaksi. Pankkitehtävän jälkeen Koskinen harkitsee paluuta takaisin kotimaan politiikkaan.

politiikka
Mies seisoo bussipysäkin vieressä.
Anne Niskanen / Yle

Johannes Koskisella on merkittävä tehtävä Lontossa. Samassa tehtävässä oli aiemmin toinen hämeenlinnalainen, niin ikään kansanedustajana ja ministerinäkin työskennellyt Jari Koskinen (kok.).

– Siellä rahoitetaan 35 maan hankkeita, jotta saadaan vahvistettua demokratiaa ja maiden talous ja sosiaalinen kehitys vauhdittumaan. Kyse on lähinnä itäisen Euroopan, osin Keski-Aasian maista ja EU:n uusista jäsenmaista Tsekkiä lukuunottamatta.

Katsotaan, minkä tyyppisiin hankkeisiin on järkevää koota rahaa.

Johannes Koskinen

– Työ on osittain samantyyppistä kuin täällä Suomessa eli katsotaan, minkä tyyppisiin hankkeisiin on järkevää koota rahaa. Hankkeet pyritään toteuttamaan mahdollisimman tehokkaasti ja tässä tapauksessa Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki kokoaa rahoitusta järkeviin hankkeisiin. Hankkeet ovat yleensä miljoonien tai kymmenien miljoonien eurojen suuruusluokassa.

Koskinen ottaa tehtävässään kantaa Suomen, Norjan ja Latvian valtioiden puolesta siihen, että suunnittelut hankkeet ovat järkeviä ja mielekkäitä, jotta niistä saadaan rahat takaisin.

Lontooseen Johannes Koskinen aikoo ottaa mukaan myös perheensä.

– Tarkoitus on, että perheen kanssa sinne päästään sopivasti asumaan ja koulut järjestymään, niin syyskuun alusta on todennäköisesti kolmeksi vuodeksi Lontoo asuinpaikka.

Ehkä neljän vuoden päästä uudelleen eduskuntaan

Johannes Koskisella on takanaan 24 vuotta kansanedustajana. Hän ei tyrmää mahdollisuutta pyrkiä pankkipestin jälkeen takaisin eduskuntaan. Vuoden 2011 vaaleissa hän sai yli 7 600 ääntä.

– Eihän se ole kirkossa kuulutettu, etteikö sitä saattaisi neljän vuoden päästä tulla takaisin yrittämään. Kyllähän sitä on tottunut siihen, että sormi on ollut ajan valtimolla. Kun kaikki tiedot ja asiat kulkevat eduskuntaryhmän ja eduskunnan kautta, niin siinä tulee varmaan vieroitusoireita, kun ei ihan yhtä hyvin pysykään kärryillä, missä ollaan menossa.

Toisaalta on tärkeää, että eduskuntaan tulee verenvaihtoa.

Johannes Koskinen

– Toisaalta on tärkeää, että eduskuntaan tulee verenvaihtoa ja nythän eduskunta uusiutuu aika reippaasti, kun taloon tulee yli 70 uutta ihmistä. Toivottavasti se tuo uusia ajatuksia eduskuntaan.

Tappioon päättyneiden eduskuntavaalien jälkeen SDP:llä on edessä isojen tutkiskelujen aika, sanoo Koskinen.

– Meidän pitää saada rakennettua sellainen linja, joka kokoaa sen perinteisen lähes 25 prosentin kannatuksen, joka meillä oli.