1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä lateli askelmerkit seuraavaan hallitukseen: Ohjelma kasaan kuukaudessa

Juha Sipilä korosti, että luottamus ja hallitusohjelman sisältö ratkaisevat seuraavan hallituksen kokoonpanon, ei vaalitulos. Hallituspohja voisi Sipilän mukaan olla selvillä jo kahdessa viikossa.

politiikka
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puhui maanantaina 20. huhtikuuta hallitusohjelman aikataulusta.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ottanut ensiaskeleet epävirallisissa hallitustunnusteluissa.

Sipilä aikoo tavata lähipäivinä jokaisen puoluejohtajan kahden kesken. Keskusteluissa käydään läpi puolueiden kynnyskysymyksiä, pelisääntöjä ja ensi vaalikauden vaikeita asioita kuten leikkauspäätöksiä, kertoi Sipilä puoluetoimistolla järjestetyssä tilaisuudessa.

Keskustan puheenjohtaja korosti, että hallitusohjelma ratkaisee seuraavan hallituksen kokoonpanon, ei pelkästään vaalimenestys. Tärkeintä Sipilälle on kuitenkin hallituskumppaneiden välillä vallitseva luottamus.

– Aion käydä kunkin puoluejohtajan kanssa vähän pidemmän kahden keskisen keskustelun huomenna, ylihuomenna ja torstaina. Minulla on tietty kysymyslista luottamuksen kartoitukseen.

Puoluejohtajien jälkeen Sipilä aikoo tavata myös työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien edustajia ehdottamastaan yhteiskuntasopimuksesta. Sipilän mukaan yhteiskuntasopimus on tarkoitus käsitellä rinnakkain hallitusohjelman kanssa.

– Käyn läpi niitä elementtejä, joita on pakko saada kilpailukyvyn parantamiseksi. Millä saadaan hyppy tuottavuuteen hyppy tai parannus. Millä voidaan pienentää työllistämisen kynnystä. Se vaikuttaa myös siihen millainen tulee olemaan hallituksen talouspoliittinen ohjelma.

"Hallitusneuvottelut maaliin kuukaudessa"

Insinöörimäisen jämptisti esiintyneen Sipilän tavoite on saada hallitusneuvottelut ja hallitusohjelma valmiiksi noin kuukaudessa. Hallituspohja puolestaan olisi selvillä jo vapun tienoilla.

– Olen esittänyt strategista hallitusohjelmaa, ja koeponnistamme sen nyt ensimmäistä kertaa. Yritämme puristaa siihen 5–7 keskeistä tavoitetta, ja näille sitten alatehtäviä riittävä määrä. Mukaan selkeästi mitattavia tavoitteita, joita pystyy johtamaan hallituksen muodostamisen jälkeen.

Eduskuntaryhmät järjestäytyvät tämän viikon torstaina. Tämän jälkeen on puhemiehistön vaali ensi tiistaina. Eduskuntaryhmät nimeävät myös hallitustunnustelijan, joka tulee vaalituloksen perusteella olemaan Juha Sipilä.

Sipilä kertoi, että hallitustunnustelijan kysymykset lähtevät eduskuntaryhmille ensi tiistaina tai keskiviikkona. Sipilä pitää edelleen kiinni aikeistaan vähentää ministereiden määrän kahteentoista.

Hallituspuolueiden lukumäärää ei ole lyöty lukkoon. Sipilä totesi, että se on vähemmän kuin neljä vuotta sitten, jolloin puolueita oli kuusi.

– Minusta vaalitulos antaa meille selkeän mandaatin tunnusteluihin. Tässä on useitakin vaihtoehtoja eli emme ole vain yhden vaihtoehdon varassa. Mitään vaihtoehtoja ei ole suljettu pois, linjasi Sipilä.

Klo 18.16. Juttua korjattu, hallitustunnustelijan nimeävät eduskuntaryhmät, ei puhemies.

Lue seuraavaksi