1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeudessa oleva Kultainen aamunkoitto pyrkii vallan kahvaan

Kreikassa alkoi tänään maanantaina oikeudenkäynti äärioikeistolaista Kultainen aamunkoitto -puoluetta vastaan, mutta se siirrettiin saman tien toukokuun alkuun. Oikeudenkäynnin uskotaan vaikuttavan maan poliittiseen järjestelmään ja yhteiskuntaan. Oikeus päättää, onko Kultainen aamunkoitto rikollisjärjestö.

Fasisminvastainen ääriryhmä tappoi kaksi Kultaisen aamunkoiton kannattajaa 2013 kadulle Ateenassa kostona vasemmistomuusikko Pavlos Fyssasin murhasta. Kuva: Sara Saure / Yle

Kultaisen aamunkoitto -puolueen tukijat ja vastustajat osoittivat maanantaiaamuna mieltään oikeuspaikalla Korydalosin vankilan edessä Ateenassa. Kultaisen aamunkoiton kannattajat pahoinpitelivät muutamia puolueen vastaisia todistajia. Myös Kultaisen aamunkoiton kannattaja joutui hyökkäyksen kohteeksi.

– Vankilan vieressä toimii kouluja, päiväkoteja ja urheilupaikkoja. Jo oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä nähtiin, että yhteenotoilta ei vältytä, murehtii alueella asuva Ioannis Roussos.

Kreikan kolmanneksi suosituin puolue

Kultaisen aamunkoiton johto ja useat jäsenet ovat olleet pidätettyinä vuodesta 2013, jolloin puolueen kannattaja surmasi ateenalaisen, vasemmistolaisen muusikon Pavlos Fyssasin. Vastaiskuna Fyssasin kuolemasta fasisminvastainen ääriryhmittymä ampui kaksi Kultaisen aamunkoiton kannattajaa.

Kultaisen aamunkoiton suosio ei kärsinyt tapahtumista.

Puolue on Kreikan kolmanneksi suurin reilun kuuden prosentin kannatuksella. Parlamenttiin se nousi protestiäänillä perinteisiä puolueita vastaan 2012.

Ryhmittymän kannatus perustuu säästökuurien vastustukseen ja työttömyyden aiheuttamaan epätoivoon. Poliittisen toiminnan ohella puolue on tarjonnut köyhäinapua, lääkäripalveluja ja vapaa-ajantoimintaa – vain kreikkalaisille.

Mediaimagossa parannettavaa

Pidätyksiään Kultainen aamunkoitto pitää poliittisena vainona ja epäilee oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuutta.

– Vastustan terrorismin ilmapiiriä, jota lietsovat surullista vähemmistöä edustavat tahot, julisti Kultaisen aamunkoiton johtaja Nikos Mihaloliakos.

Kultainen aamunkoitto suhtautuu tiedotusvälineisiin valikoivasti. Se ei suostunut kommentoimaan oikeudenkäyntiä Ylelle. Kun olen yrittänyt kuvata ryhmittymää, niin seurauksena on ollut pois tönimistä. Olen myös saanut tyhjästä vesipullosta päähän.

Äärioikeisto janoaa Syrizan ääniä

Sitoutumattoman päivälehden toimittaja Dimitris Psarras on avaintodistaja Kultaista aamunkoittoa vastaan. Puolueen toimintaa 1990-luvulta tutkinut Psarras paljasti ryhmittymän natsistisen hierarkian.

– Oikeudenkäynnin toivotaan osoittavan, että Kultainen aamunkoitto harjoittaa rikollista toimintaa ja on laiton puolue, Psarras sanoo.

Jo nyt oikeudenkäynnin hyöty on se, että puolueen väkivaltaiset iskujoukot ovat kadonneet katukuvasta.

Oikeuden päätökset vaikuttavat Dimitris Psarrasin mukaan koko kreikkalaiseen yhteiskuntaan.

– Kreikan lainaohjelmia vastustava Kultainen aamunkoitto odottaa vasemmistohallituksen taipuvan velkojille. Näin puolue olettaa lisäävänsä kannatustaan. Se on kuitenkin väärässä, Psarras arvioi.

Oikeudenkäynti Kultaista aamunkoittoa vastaan jatkuu toukokuun 7. päivänä. Oikeudenkäynnin alkaminen lykkääntyi, kun yhdellä syytetyllä ei ollut asianajajaa. Sen arvellaan kestävän ainakin vuoden.