Putin haastaa Aku Ankan – hylkäämiseen on monta syytä

Osa hylätyistä äänestyslipuista on täytetty huumorimielellä. Myös tutisevat ykköset ja moneen kertaan piirretyt numerot saattavat mitätöidä äänen. Mutta mitä hylätyillä äänillä olisi voitu saada aikaan?

Eduskuntavaalit 2015
Ykkösiä ja seisoja äänestyslipussa.
Miten numerot yksi ja seitsemän pitäisi piirtää vaalilipukkeeseen? Keski-Suomen vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja Matti Eerola ottaa kynän käteensä ja näyttää.

Vaikka kävisi äänestämässä, ei ääntä välttämättä lasketa mukaan vaalitulokseen. Näissäkin eduskuntavaaleissa yli 16 500 ääntä hylättiin.

Keski-Suomen vaalipiirilautakunnan puheenjohtaja kertoo, että hylkäämisen syyt ovat moninaiset: vaalilippu voi olla leimaamaton tai tyhjä tai siinä on sopimatonta piirustusta ja tekstiä.

– Huomattavan monessa hylätyssä lipussa oli myös täysin väärä numero eli oli yritetty äänestää ehdokasta, joka ei ollut ehdolla Keski-Suomessa, Eerola kuvailee.

Voittiko Putin Aku Ankan?

Osa hylätyistä äänestyslipuista on selvästi täytetty kieli poskessa. Aku Ankka on vaalien kestosuosikki ja myös Putin sai näissä vaaleissa ääniä.

Monesti joudutaan kuitenkin hylkäämään myös sellaisia äänestyslippuja, jotka on täytetty tosissaan mutta liian epäselvästi.

Kun numeroa aletaan korjaamaan, niin siitä tulee kaksoisnumero.

Matti Eerola

– Niissä voi olla vanhuuden tuomaa tutinaa. Ja usein, kun numeroa aletaan korjaamaan, niin siitä tulee kaksoisnumero. Näitä on ollut aika paljon.

Jos äänestyslipun täyttämisessä on ongelmia, äänestäjä voi pyytää uuden lipun tai avustajan auttamaan numeron kirjoittamisessa.

– Valitettavasti olemme huonoja tunnustumaan, että tarvitsemme apua, Eerola harmittelee.

Nuoremman polven numerotkin aiheuttavat vaalilautakunnalle päänvaivaa. Erityisesti numero seitsemän on ongelmallinen, sillä se sekoittuu helposti ykköseen.

Mitä hylätyillä äänillä olisi voitu saada aikaan?

Keski-Suomen vaalipiirissä näissä eduskuntavaaleissa hylättiiin 686 äänestyslippua. Entä jos nämä äänet olisivat olleet kelvollisia, millainen merkitys niillä olisi ollut vaalitulokseen?

Kysymys on tietenkin täysin hypoteettinen, sillä kukaan ei voi tietää, kenelle nämä hylätyt äänet oli tarkoitettu. Vaalipiirilautakunnan sihteeri Mikael Juujärvi suostuu kuitenkin spekuloimaan asialla.

– Jos ne olisivat olleet vasemmistoliiton ääniä, viimeinen paikka Keski-Suomesta olisi jaettu toisin. Keskustan Petri Honkosen sijaan eduskuntaan olisi valittu vasemmistoliiton Eila Tiainen. Tai jos äänet olisivat tulleet kokoomukselle, niin kokoomus olisi saanut toisen paikan.

Toisinaan ehdokkaiden väliset erot ovat hyvinkin pieniä, joten äänestyskopissa saa olla tarkkana, ettei oma ääni päädy hylättyjen joukkoon.

Matti Eerolaa ja Mikael Juujärveä haastatteli Jaana Polamo.