Brittitutkijoiden kehittämä vessa muuttaa virtsan sähköksi – video

Brittitutkijoiden kehittämä wc muuttaa sen läpi kulkevan virtsan sähköksi. Yhdessä avustusjärjestö Oxfamin kanssa kehitetty tekniikka voisi auttaa esimerkiksi pakolaisleireillä asuvia ihmisiä monin tavoin.

tiede
Pissavessa.
Brittitutkijoiden kehittämä wc muuttaa sen läpi kulkevan virtsan sähköksi. Yhdessä avustusjärjestö Oxfamin kanssa kehitetty tekniikka voisi auttaa esimerkiksi pakolaisleireillä asuvia ihmisiä monin tavoin.

Länsi-Englannin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet avustusjärjestö Oxfamin kanssa wc:n, joka muuttaa sen lävitse kulkevan virtsan sähköksi.

Käymälä hyödyntää mikrobien avulla toimivia polttokennoja. Hiilikuidun pinnalla elävät bakteerit käyttävät virtsaa ravinnokseen ja muuttavat sen sähköksi. Saatu energia säilötään akkuihin.

Polttokennot on asennettu käymälän alle ja ne ovat selvästi näkyvissä.

Tutkijat testasivat tekniikkaa vuonna 2013, jolloin he käyttivät 24 mikrobipolttokennoa synnyttämään tarpeeksi sähköä kännykän lataamiseksi. Nyt valmistetun käymälän prototyypissä on 288 polttokennoa, mutta tutkijat suunnittelevat, että seuraava kehitysversio hyödyntäisi jopa tuhatta polttokennoa.

Yhden polttokennon hinnaksi projektin johtaja, professori Ioannis Ieropoulos arvioi vajaat puolitoista euroa.

– Prototyypin kaltaisen käymälän pystyttäminen maksaisi ehkä vähän päälle 800 euroa. Se on aika halpa hinta periaatteessa loppumattomasta energianlähteestä.

Prototyyppiä testataan opiskelijabaarissa

Ieropoulos uskoo, että se seikka, että virtsaa on tarjolla jatkuvasti, riittävästi ja ilmaiseksi, tekee käymälästä niin käyttökelpoisen avustusjärjestöjen kenttäkäyttöön.

– Oxfam haastoi meidät kehittämään valaistuja käymälöitä, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi pakolaisleireillä ja tässä on tulos. Käytännössä tällä hetkellä kyse on kokeesta, jossa todistamme mikrobipolttokennojen toimivuuden ja kyvyn tuottaa jatkuvasti sähköä, Ieropoulos sanoi.

Ieropoulos viittasi sanoillaan prototyypin käyttöpaikkaan. Se on käytössä mahdollisimman realistisissa olosuhteissa, jotta se osoittaisi toimivuutensa. Käymälä on sijoitettu Länsi-Englannin yliopiston opiskelijabaarin välittömään läheisyyteen.

Prototyyppi tuottaa tarpeeksi sähköä antaakseen virtaa neljään led-lamppuun.

Ieropoulos sanoi, että tutkimusryhmä toivoo, että tiettyjä juomia baareissa nauttineiden ihmisten virtsa parantaisi sähköntuotantoa.

– Toivomme, että ilmiö toimisi. Ainakin laboratoriossa olemme jo huomanneet, että aamulla annetun ja myöhemmin päivällä annetun virtsanäytteen välillä on eroja myös energiantuotannon kannalta, sillä aamunäyte on väkevämpää, Ieropoulos sanoi.

Mahdollisuus helppoon energiantuotantoon mullistaisi ihmisten tulevaisuuden

Oxfamin vesi- ja puhtaanapitoasioiden vastaava Andy Bastable sanoi, että virtsasta sähköä tuottava käymälä voisi parantaa huomattavasti naisten turvallisuutta köyhillä seuduilla, missä käymälät ovat usein heikosti valaistuja.

– Jos voimme valaista esimerkiksi tietyt pakolaisleirin osat helposti, voimme tarjota naisille turvallisemman mahdollisuuden käyttää käymälöitä myös pimeän aikaan. Se parantaisi naisten turvallisuutta valtavasti, Bastable totesi.

Oxfamin suunnitelmissa on lähettää ensimmäinen käymälä pakolaisleirille käyttöön seuraavan puolen vuoden aikana. Testejä on sen jälkeen tarkoitus jatkaa jatkuvasti laajemmassa mittakaavassa, aluksi juuri leireillä, mutta mahdollisesti myös muissa paikoissa, joissa sähkön saatavuus on heikentynyt.

– Teknologiaa voitaisiin käyttää valaistuksen lisäksi moniin muihinkin asioihin, kuten kännyköiden lataamiseen ja esimerkiksi vesipumppujen käyttämiseen. Käymälöitä voitaisiin hyödyntää paitsi pakolaisleireillä, myös missä tahansa muualla, missä sähköä ei ole helposti saatavilla.

– Tällainen mahdollisuus helppoon sähköntuotantoon muuttaisi sitä käyttävien yhteisöjen elämää radikaalisti, Bastable lisäsi.

Lähteet: Reuters