Hyppää sisältöön

Kookosöljy parantaa Alzheimerin ja syövän – sananvapaus sallii Magneettimedian kertoa mitä vain

Magneettimedian julkaisemista ei voi etukäteen rajoittaa, vaikka lehden kirjoituksista on annettu tuomio kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Myöskään vaihtoehtolääketieteen menetelmistä kertominen ei ole väärin, mutta vahingonkorvausvastuuseen siitä voi joutua. Magneettimedian vastuuhenkilöt eivät ole täysin selvillä, vaikka laki niin määrääkin.

Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Magneettimedian julkaisemiselle ei ole mitään estettä, vaikka lehden kirjoituksista on aiemmin annettu tuomio. Näin arvioi Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas.

– Sananvapautta ei voi rajoittaa etukäteen. Kaikilla on oikeus toimittaa viesti yleisön saataville. Sitä arvioidaan jälkikäteen, onko syyllistytty rikokseen vai eikö. Ennakollista rajoitusta ei voi asettaa kenellekään henkilölle tai yritykselle.

Magneettimedian julkaisemista paperilehtenä jatkettiin viikonloppuna. Lehden aiempi päätoimittaja Juha Kärkkäinen on tuomittu 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja lehteä kustantava tavarataloyhtiö on saanut huiman 45 000 euron yhteisösakon. Syynä ovat olleet lehden juutalaisvastaiset kirjoitukset.

Myös uudessa lehdessä on paljon juutalaisaiheisia kirjoituksia.

Uudet rangaistukset voisivat olla kovempia

Salonkangas sanoo, että jos lehden kirjoituksista tulee tuomio, rangaistukset voivat olla entistä kovempia.

– Yleensä tällaisissa tilanteissa syyttäjä arvioi, että rikoksentekijä ei ole muuttanut käyttäytymistään ja sakot ovat kovempia.

Juha Kärkkäinen ei kuitenkaan ole enää virallisesti vastaava päätoimittaja, eikä lehteä enää julkaise tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen. Juha Kärkkäinen on kuitenkin edelleen mukana lehden tekemisessä. Salokankaan mukaan on mahdollista, että hänellekin voidaan langettaa vastuu, jos lehden kirjoituksista tulee seuraamuksia.

– Jos J. Kärkkäinen on mukana, voidaan katsoa, että hän on vastuussa.

Lehden tekijät pitäisi olla tiedossa

Lehden tekijöistä ei ole tarkkaa tietoa. Lehteä ei enää julkaise J. Kärkkäinen Oy vaan Pohjoinen Perinne ry, jonka numerosta lyödään luuri korvaan. Lehden päätoimittajaksi on ilmoitettu Markku Juutinen.

Yleensä päätoimittaja on myös vastaava toimittaja, joka kantaa vastuun lehden sisällöistä. Etelä-Suomen Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan Juutinen ei kuitenkaan ole lain määrittämä vastaava toimittaja eikä vastaavaa toimittajaa kerrota.

Salokangas sanoo, että lain mukaan vastaava toimittaja pitäisi kertoa ja tieto vastaavasta toimittajasta pitäisi olla helposti saatavilla. Tiedon pimittämisestä voi saada sakon.

Vahingonkorvausvastuu voi realisoitua, jos joku alkaa hoitaa syöpää kookosöljyllä ja se ei parane. Silloin mietitään, mikä on julkaisijan vastuu vaikka omaisille, jos henkilö kuolee tai sairastuu pahemmin.

Journalistiliiton lakimies Jussi Salokangas

– Tähän liittyy päätoimittajan ja vastaavan toimittajan vastuu, että vastuu voidaan kohdentaa heihin.

Vastuu myös vaihtoehtohoitojen haitoista

Magneettimediassa on juutalaisaiheisten kirjoitusten lisäksi paljon valtamediaa kritisoivia kirjoituksia ja terveyteen liittyviä kirjoituksia.

Terveysaiheissa lehti on usein eri linjalla tieteen valtavirran kanssa. Magneettimedian sivulla on esimerkiksi juttu siitä, että kookosöljy käy lääkkeeksi syöpään ja Alzheimerin tautiin.

Perättömän tiedon levittäminen sinänsä ei ole väärin. Salokangas sanoo, että lehti voi joutua vastuuseen terveysartikkeleistaan lähinnä silloin, jos joku uskoo niihin ja siitä aiheutuu haittaa.

– Vahingonkorvausvastuu voi realisoitua, jos joku alkaa hoitaa syöpää kookosöljyllä ja se ei parane. Silloin mietitään, mikä on julkaisijan vastuu vaikka omaisille, jos henkilö kuolee tai sairastuu pahemmin.

Hyvää journalistista tapaa valvova Julkisen sanan neuvosto JSN ei voi lehden kirjoituksille mitään, koska lehti ei kuulu JSN:ään, neuvoston puheenjohtaja Risto Uimonen sanoo. Uimonen sanoo, että jos lehdessä on sopimattomia kirjoituksia, niistä pitää tehdä rikosilmoitus, ei ilmoitusta Julkisen sanan neuvostolle.