Ylen ruokalaskuri: lapsiperhe herkuttelee ja juo kuukaudessa eläkeläisen ruokalaskun verran

Minne ruokarahat menevät? Yle Pohjois-Karjala taulukoi neljän kotitalouden kuukauden ruokakulut. Esimerkiksi äidin ja kahden lapsen perhe ostaa herkkuja yli 70 eurolla kuukaudessa. Aikuinen pariskunta puolestaan ostaa kuukauden aikana pähkinöitä ja siemeniä noin 45 eurolla.

terveys
Grafiikka ruokaostosten summista
Yle

Yle Pohjois-Karjala pyysi neljää kotitaloutta säästämään kauppakuittinsa kuukauden ajalta. Ruokalasku testiin osallistui eläkeläinen, aikuinen pariskunta, kahden lapsen yksinhuoltaja ja kahden pienen lapsen vanhemmat.

Kotitalouksien ostokset jaoteltiin ostosten perusteella, esimerkiksi maitotuotteisiin, eineksiin ja viljatuotteisiin. Neljästä kotitaloudesta eniten kuukauden aikana ruokaan käytti joensuulainen pariskunta.

Pariskunnan ruokakulut kuukaudelta.
Yle

Sivoset käyttivät kuukaudessa rahaa ruokaan noin 514 euroa. Eniten rahaa käytettiin kasviksiin, hedelmiin ja juureksiin. Toiseksi suurimman potin vei juusto. Herkut tulivat kolmanneksi suurimpana menoeränä. Neljäntenä tulivat maitotuotteet. Viidenneksi eniten Sivoset käyttivät ruokaostoksissa rahaa pähkinöihin ja siemeniin.

Testiin osallistuneista talouksista Sivoset käyttivät eniten rahaa leipään noin 36 euroa kuukaudessa. Sivoset ostivat punaista lihaa vain muutaman kerran kuukaudessa ja siihen kului rahaa 6,40 euroa. He eivät myöskään ostaneet lainkaan kananlihaa tai kalaa. Sivoset käyttivät testitalouksista eniten rahaa kahviin, noin 10 euroa.

– Lihan pieni määrä yllätti, Olli Sivonen hämmästelee.

– Meillä oli alkoholi- ja karkkilakko, sitä kompensoitiin sitten muilla herkuilla. Eiväthän keksit ja jäätelö ole herkkuja, Sivonen nauraa.

Äidin ja kahden lapsen kuukauden ruokakulut.
Yle

Toiseksi eniten ruokalaskua kartutti kahden lapsen äiti Taina Martikainen, 454 euroa. Lapsiperheeseen ostettiin kuukauden aikana isoimmalla summalla herkkuja, kuten esimerkiksi suklaata. Herkut olivat perheen suurin menoerä ruokalaskussa. Toiseksi eniten rahaa käytettiin kasviksiin, hedelmiin ja juureksiin. Kolmanneksi eniten rahaa käytettiin erilaisiin virvoitusjuomiin. Maitotuotteita ostettiin neljänneksi suurimmalla summalla kuukaudessa. Martikaisen perhe oli ainoa testitalouksista, jonka TOP 5 -listalle nousi alkoholi.

Kolmen hengen taloudessa syötiin valmista leipää vain 7,30 euron edestä. Neljästä taloudesta Martikainen osti eniten punaista lihaa, 14,80 eurolla. Juureksia hän osti vain reilulla neljällä eurolla. Martikaisen perheessä ostettiin eniten kalaa (12,20 euroa) verrattuna muihin testitalouksiin.

– Eikä, voi hyvänen aika, Martikainen henkäisi katsottuaan listaa.

– Olen todella yllättynyt siitä, mihin liha ja leipä ovat kadonneet ruokakuluista, Martikainen jatkaa.

Martikainen kertoo, että lapsilla oli karkkipäivät, mutta hän itse herkutteli pitkin kuukautta.

– Korvasin omia aterioita herkuilla. Nyt ruokalasku näyttäisi aivan erilaiselta, koska lopetin limujen juomisen, Martikainen arvioi.

Nelihenkisen perheen ruokakulut.
Yle

Kolmannella testitaloudella Minna Karpowilla ja Jussi Harisella on kaksi pientä lasta. Perheen kuukauden kauppalaskussa näkyvät selkeästi pienten lasten menot: äidinmaidonkorvike (54 euroa), vauvan soseet (18 euroa) ja vaipat (29 euroa). Perheen ruokalasku yhdeltä kuukaudelta oli 375 euroa. Eniten perheen ruokakuluja kerryttivät äidinmaidon korvike, maitotuotteet, kasvikset, hedelmät ja juurekset, juustot ja einekset.

– Ei kyllä yllätä, Jussi Harinen naurahtaa kuullessaan äidinmaidonkorvikkeeseen menevän summan suuruuden.

Harinen ja Karpow ostivat eniten eineksiä (30 euroa) testitalouksista. Perheeseen ei ostettu lainkaan kalaa. Myöskään alkoholiin ei mennyt rahaa kuukauden aikana.

Eläkeläisen kuukauden ruokakulut.
Yle

Joensuulainen eläkeläinen Laura Ruotsalainen kulutti kuukauden aikana 161 euroa ruokaan. Eniten ruokakuluja syntyi maidosta ja maitotuotteita. Toiseksi eniten Ruotsalainen käytti rahaa hedelmiin, kasviksiin ja juureksiin. Kolmanneksi eniten rahaa kului juustoon. Neljänneksi suurin rahareikä oli broilerin- ja kananliha. Viidenneksin eniten ruokakuluja tuli kalasta.

Myöskään Ruotsalainen ei ostanut paljon punaista lihaa, vain 2,90 eurolla. Herkkuja eläkeläinen osti kuukauden aikana vajaan viiden euron edestä. Leipään rahaa meni hieman yli kahdeksan euroa.

– Tiedot eivät yllättäneet minua, Ruotsalainen tuumaa.