1. yle.fi
  2. Uutiset

Lapin keskustan kansanedustajat eri linjoilla luonnonvarakysymyksissä

Lapista läpi päässeet keskustan kansanedustajat ovat jopa erimielisiä maakunnan luonnonvarakysymyksistä. Markus Lohi kannattaa luonnonvarojen tehokasta käyttöä, kun taas Katri Kulmuni ei esimerkiksi usko Vuotoksen menevän ehdotetulla mallilla läpi. Tämän paljastavat Ylen ennen vaaleja tehdyt vaaligalleriahaastattelut.

Yle Vaaligalleria
Markus Lohi
Markus LohiMarjukka Talvitie / Yle

Seitsemän kansanedustajaa Lapista on taas valittu eduskuntaan. Helmi-maaliskuussa kaikki kansanedustajaehdokkaat haastateltiin Ylen vaaligalleriaa varten. Viisi pääsi vastaamaan myös Lappia koskeviin kysymyksiin. Keskustan Paavo Väyrysen ja vasemmistoliiton Markus Mustajärven kohdalla keskusteltiin poliittisesta urasta ja koko Suomea koskevista teemoista.

Keskustan Lapin kansanedustajien välillä mielipiteet ainakin luonnonvaroista vaihtelevat jopa laidasta toiseen. Markus Lohi näkee, että Lapin voimavarat tulee hyödyntää mahdollisimman hyvin. Katri Kulmuni taas ei usko Vuotoksen rakentamisen menevän läpi nykymallilla.

Eeva-Maria Maijala ei sano suoraan, että Soklin kaivos pitäisi saada Savukoskelle. Hän kuitenkin uskoo ympäristölupaprosessin sujuvan niin, että kaivos kuntaan tulee.

SDP:n Johanna Ojala-Niemelä näkee, että Lappi on niin laaja maakunta, että metalli-, metsä ja kaivosteollisuus sekä matkailu voivat olla samalla tantereella. Ojala-Niemelä puhuu myös ainakin Meri-Lapin kuntaliitosten puolesta. Keskustan Katri Kulmuni kannattaa kuntaliitoksia, jos päättäjät näkevät niissä hyötyä.

Perussuomalaisten Hanna Mäntylä on sitä mieltä, että sote-uudistusta on vietävä tulevalla vaalikaudella eteenpäin. Kuitenkin niin, että alueellinen tasa-arvo säilyy. Myös keskustan Eeva-Maria Maijala ja SDP:n Johanna Ojala-Niemelä näkevät uudistuksen tärkeänä, jotta palvelut säilyisivät. Tarkkaa kantaa, miten se olisi tehtävä, kansanedustajat eivät ota.

Vaaligalleriahaastattelut voit käydä katsomassatästä linkistä (siirryt toiseen palveluun). Valitsemalla vaalipiiriksi Lapin ja vaalitulokseksi taulukon löydät jokaisen ehdokkaan takaa hänen vaaligalleriavideonsa.

Lue seuraavaksi