Pitkän linjan politiikasta pitkän matkan juoksuun – Jouni Backman käyttää nyt aikaa perheen ja harrastusten parissa

Savonlinnalainen demari Jouni Backman aloitti kansanedustajan uransa alle kolmekymppisenä, vuonna 1987, eli 28 vuotta sitten. Edustajavuosia on takana 24. Siihen sisältyy toiminta eduskuntaryhmän puheenjohtajana ja kaksi ministerin pestiä. Nyt se kansanedustajan ura loppui.

Eduskunnasta pudonneen Jouni Backmanin hymyssä on surumielisyyttä. Kuva: Yle / Paavo Koponen

Eduskunnasta putoaminen ei ole Jouni Backmanille aivan outo tilanne. Niin kävi jo kerran, vuoden 2007 vaaleissa. Pettymystä yhden yön unet eivät kuitenkaan ole hälventäneet.

– Erityisen pettynyt olen puolueen valtakunnalliseen tulokseen, Kaakkois-Suomen tulokseen ja ihan savonlinnalaiseen tulokseen. Henkilökohtainen vaalitulos on harmin aiheista viimeinen, Jouni Backman sanoo.

Toisaalta SDP:n vaalitulos ei ollut aivan yllätyskään. Hallitusvastuu näkyi ja vaalivoittajiksi nousivat oppositiopuolueet, Keskusta ja Perussuomalaiset.

– Huolestuttavaa on sen sijaan SDP:n pitempiaikainen laskeva suutaus, erityisesti miespuolisten palkansaajien joukossa. Suomi on mennyt jo pitkään povarillisen suuntaan. Näissäkin vaaleissa sekä Demarit että Vasemmistoliitto menettivät. Konservatiiviset arvot jylläävät, liberaalit arvot vähemmän. Ehkä aina, kun on huonot ajat maailmalla niin se osaltaan aiheuttaa tällaisen tilanteen, Backman murehtii.

Paluu ei ole mielessä

Ei liene tavatonta, että eduskunnasta pudonnut poliitikko on saanut tarpeekseen ja vetäytynyt vaalitaistoista, mutta silti palannut. Backman ei aio enää ainakaan eduskuntaan pyrkiä.

– Come-back ei mielessä elä. Olen asenoitunut sillä tavalla, että nyt selkeästi vaaleissa haluttiin sekä vaihtaa edustajia että vaihtaa sukupolvea. Uskon, että seuraavissa vaaleissa suomalaiseen politiikkaan on tulossa hyvin voimakas sukupolven vaihdos. Aika aikaa kutakin, Backman toteaa.

– Ainakin tämän kauden loppuun jatkan tietysti Savonlinnan kaupunginvaltuustossa, mutta kunnallispolitiikassakin on selkeä tarve sukupolvenvaihdokseen. Tarvitaan uusia ajatuksia ja uusia henkilöitä. Meidän pitkään mukana olleiden on jossain vaiheessa aika siirtyä syrjään. Olen kuitenkin puolueihminen ja joukkuepelaaja. Jos esimerkiksi kansainvälisiä tehtäviä tai ehdokkuuksia tulee tarjolle, niin tuskinpa kieltäydyn, Backman miettii.

Perhe-elämää ja pitkän matkan juoksua

Kansanedustajan tehtävän loppuminen jättää ainakin aikaa omille harrastuksille ja perheelle. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi aikuista lasta.

– Nyt voisi kokeilla semmoista, että asuisi viikot vaimon kanssa yhdessä. On oltu yhdessä vuodesta 1980, mutta ei ole voitu viettää normaalia perhe-elämää niin, että olisi oltu viikot samalla paikkakunnalla. Tämä on henkilökohtaisessa elämässä hyvä muutos. Jää myös aikaa ystäville ja ehtii harrastamaan enemmän maratonjuoksua.

Viimeksi eduskunnasta pudottuaan Jouni Backman sijoittui asiantuntijatehtäviin tietotekniikkateollisuuteen. Nytkin on jo kysyntää.

– Sen verran voin sanoa, että Helsingin päässä on tilanne huomattu ja puhelin on soinut monesti, Jouni Backman sanoo arvoituksellisesti.

Vaalivuosi 2007 korjattu 21.04.2015