Hyppää sisältöön

Norja lopettaa radion FM-lähetykset

Kahden vuoden päästä Norja alkaa siirtyä asteittain online-radioon. Vuoden lopussa vanhat radiot vaikenevat, ellei niihin ole ostettu digitaaliadapteria.

Kuva: Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Norjan kulttuuriministeri Thorhild Widvey on päättänyt, että radion FM-verkko suljetaan kahden vuoden kuluttua ja radiosta tulee pelkästään digitaalinen.

Suurkäräjät hyväksyi DAB:iin siirtymisen jo vuonna 2011. Perusteita olivat parantuva äänenlaatu, lähetysten häiriöttömyys ja tarjonnan laajentuminen.

Kysymykseksi jäi, tapahtuuko muutos vuonna 2017 vai 2019. Helmikuussa Norjan viestintävirasto ilmoitti, että kaikki edellytykset on täytetty.

– Tammikuun puolivälissä vuonna 2017 alkava FM-verkon sulkeminen tapahtuu asteittain vuoden loppuun mennessä. Entisiä radioita voi käyttää edelleen, kunhan hankkii DAB-adapterin, Widvey sanoo.

Viime vuoden lopussa jo 56 prosenttia radiokuuntelusta oli Norjassa digitaalista. 50 prosentin ylittyminen on ollut yksi edellytyksistä FM-verkon sulkemiselle.

Norjassa on tällä hetkellä viisi FM-radiokanavaa. Valtakunnallisia online-kanavia on 22, ja tilaa on vielä lähes 20:lle, Widvey sanoo.