Välimeren siirtolaiskriisin takia järjestetään EU:n hätähuippukokous

EU:n ulko- ja sisäministerit esittävät huippukokouksen hyväksyttäväksi Välimeren pelastusoperaatioiden kaksinkertaistamista. Sunnuntaina merellä hukkui yli 700 Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista.

Paikalliset asukkaat ja pelastustyöntekijät auttoivat uponneessa veneessä olleita pakolaisia Rhodoksen saarella Kreikassa 20. huhtikuuta. Arviolta 80 pakolaista kuljettanut alus upposi saaren edustalla maanantaina. Kuva: Argiris Mantikos / AFP / Lehtikuva

EU-maiden johtajat tapaavat torstaina ylimääräisessä huippukokouksessa Välimeren siirtolaiskriisin takia, kertoo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

Huippukokous saa käsiteltäväkseen kymmenkohtaisen ohjelman kriisin välittömäksi helpottamiseksi. EU:n komissio antoi ehdotuksensa EU:n ulko- ja sisäministerien hätäkokoukselle maanantaina Luxemburgissa.

Euroopan mailla ei ole enää tekosyitä.

Federica Mogherini

Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere kertoo, että kokouksessa sovittiin muun muassa pelastusoperaatioiden rahoituksen kaksinkertaistamisesta. Samalla kaksinkertaistuisi käytettyjen alusten määrä.  

Sunnuntaina yli 700 Libyasta Eurooppaan pyrkinyttä siirtolaista hukkui, kun heitä kuljettanut kalastusalus kaatui. Myös maanantaina on kerrottu ainakin yhdestä siirtolaislaivan onnettomuudesta.

– Välimeren tilanne on dramaattinen. Emme voi jatkaa näin; emme voi hyväksyä sitä, että sadat ihmiset kuolevat yrittäessään päästä Eurooppaan, Tusk sanoi.

EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini sanoi omasta puolestaan, ettei Euroopan mailla ole enää tekosyitä, joiden perusteella ne voisivat jättää toimimatta kriittisessä tilanteessa.  

Salakuljetusverkosto kuin matkatoimisto

Huippukokousta ensimmäisenä vaatinut Italian pääministeri Matteo Renzi sanoi maanantaina, että Italia tutkii, miten se voisi kohdennetusti iskeä Libyasta toimivia ihmissalakuljettajia vastaan.

Ainakin kahden kolmasosan paperittomista siirtolaisista arvioidaan haluavan Italiasta syvemmälle Eurooppaan.

– Sotilasoperaatiota emme harkitse, mutta mahdollisia olisivat täsmäiskut rikollisjärjestöjä vastaan, Renzi sanoi.

Tarkoin organisoitunut rikollisverkosto on järjestänyt ainakin 15 siirtolaiskuljetusta sitten viime vuoden toukokuun, kertoo tuore italialaisraportti. Salakuljetusreitti on kulkenut Eritreasta, Somaliasta ja Sudanista Libyan kautta Italian vesille, ja kultakin ihmiseltä on veloitettu matkastaan ainakin 1 400 euroa, italialaissyyttäjät sanovat.

Heidän raporttinsa mukaan ihmisiä ei ole aikomustakaan tuoda perille asti, vaan heidät lastataan avomerellä laivoista veneisiin ja jätetään sen varaan, että hätäkutsu tuo paikalle Italian rannikkovartioston aluksen tai kauppalaivan.

Libyasta Eurooppaan kuljettaneen kalastusveneen uppoamisesta selvinneitä ihmisiä pelastusaluksella 20. huhtikuuta. Kuva: Matthew Mirabelli / AFP / Lehtikuva

Tutkimuksessa selvisi myös, että salakuljettajilla on Italiassa verkostoja, jotka toimivat jokseenkin matkatoimistojen tapaan. Maihin selvinneet voivat niiden avulla päästä jatkamaan muualle Eurooppaan, kunhan rahasta sovitaan. Ainakin kahden kolmasosan paperittomista siirtolaisista arvioidaan haluavan Italiasta syvemmälle Eurooppaan.

Maanantaina Italiassa ilmoitettiin 24:n salakuljetuksesta epäillyn pidättämisestä. Italian tiedotusvälineiden mukaan heillä on vain vähäinen asema salakuljettajien organisaatiossa. Sen johtajiksi epäillyt eritrealais- ja etiopialaismiehet ovat tavoittamatta.