Veteraanipoliitikko: Hyvinvointiyhteiskunta ei säily automaattisesti

Yhteiskunnassa tapahtunut rakennemuutos ja ammattiyhdistysliikkeen epäpolitisoituminen ovat lappeenrantalaisen veteraanipoliitikon Hannu Myyryläisen mielestä SDP:n pahimmat kompastuskivet.

Palkansaajajärjestöt ja ammattiliitot
Vappumarssi
Yle Etelä-Karjala

Demareiden huono vaalitulos harmittaa lappeenrantalaista Hannu Myyryläistä. Vuosikymmenet Lappeenrannan kunnallispolitiikassa toiminut Myyryläinen kummastelee vaalitulosta, joka perinteisellä demareiden kannatusalueella jäi kovin laihaksi.

– Se kertoo siitä, että tässä yhteiskunnassa on tapahtunut sellaisia rakenteellisia muutoksia, että tämä sosialidemokraattinen aatemaailma tai ne asiat, jotka tässäkin vaalikampanjassa ovat olleet keskeisiä, niin ne vaan eivät ole uponneet äänestäjiin, sanoo Myyryläinen.

– Hyvinvointiyhteiskunta ei pysy automaattisesti, vaikka ihmiset niin tuntuvat ajattelevankin, sanoo Myyryläinen.

"Politiikka ei kiinnosta nykypäivän ay-pomoja"

Ammattiyhdistysliikkeen ja SDP:n välinen liitto ei näissä vaaleissa tuottanut kaakkoissuomalaisille ainuttakaan kansanedustajanpaikkaa. Myyryläinen ei silti usko, että ihmiset olisivat hylänneet ammattiyhdistysliikkeen.

– Ammattiyhdistysliikkeestä on tullut epäpoliittinen, ja vaikuttaa siltä, etteivät äänestäjät luota ay-liikkeestä tulevan ehdokkaan kykyihin, sanoo Myyryläinen. Hän tietää useita kyvykkäitä ja kokeneita pääluottamusmiehiä, joita on turhaan kosiskeltu kansanedustajaehdokkaiksi.

– He jatkavat mieluummin pääluottamusmiehinä kuin lähtevät politiikkaan, sanoo Myyryläinen. Itse hän aikoinaan ponnisti Lappeenrannan valtuustoon ja hallitukseen ay-pohjalta.

"Päätöksenteko kaipaa laaja-alaisuutta"

Nykyisin niin kunnallispolitiikassa kuin valtakunnan politiikassakin kavahdetaan perinteistä duunarilinjaa.

– Yksistään akateemisella loppututkinnolla ei saavuteta riittävää laaja-alaisuutta, sanoo Myyryläinen.

1980- ja -90-luvuilla eduskunnassa istui useita pääluottamusmiehen tehtävistä ja ay-liikkeestä ponnistaneita poliitikkoja.

SDP on laittanut uskonsa toimihenkilöihin. Kaakkois-Suomen vaalipiirin kansanedustajissa suuntaus konkretisoituu täydellisesti. Hannu Myyryläinen sanoo, että neljän naisen – Anneli Kiljusen, Sirpa Paateron, Satu Taavitsaisen ja Suna Kymäläisen – rinnalla olisi ollut tilaa ja tilausta yhdelle duunarisarjan miesedustajalle.

Työväenliikkeen loppua on veteraanipoliitikon mielestä turhan aikaista alkaa maalaila.

– Politiikka on aaltoliikettä. Pohjakosketus on nyt saatu, ja tästä on suunta vain eteenpäin ja ylöspäin, sanoo Myyryläinen.