1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Helsingin taidemuseosta tulee HAM: "Tennispalatsissa on varaa olla hauska"

Syyskuussa remontin jäljiltä avautuva Helsingin taidemuseo raottelee vähitellen uutta konseptiaan. Iso rooli siinä on uudella nimellä HAM. Kinkkumielikuvia uudella nimellä ei haeta, vaan mieleenpainuvuutta, iloa ja ajatusta helposta lähestymisestä. Nimi on myös ilmeinen lyhenne ja kyrillisin kirjaimin se tarkoittaa "meitä".

kulttuuri
Tennispalatsi ulkoa kuvattuna.
Maija Toivanen / Helsingin taidemuseo

Kaupunginhallitus siunasi taidemuseon uuden nimen kokouksessaan maanantaina. HAMin johtaja, Maija Tanninen-Mattila on mielissään päätöksestä. Kun ovet syksyllä avataan, ovat näyttelytilat kaksinkertaiset entiseen verrattuna ja niiden myös luvataan toimivan paremmin. Muitakin herkkuja on luvassa.

– Palvelua myöten uusiksi mietitty kokonaisuus ansaitsee hyvän, monella kielellä mieleenpainuvan nimen. Tärkeintä on tietenkin museon sisältö, se millaisia näyttelyitä järjestämme ja miten onnistumme tuomaan taiteen yleisön koettavaksi.

Nimenmuutoksen taustalla oli tutkimus, jonka mukaan Helsingin kaupungin taidemuseo sekoitettiin helposti tienoon muihin museoihin. Uuden nimen haluttiin olevan napakka ja erottuva, sekä toimivan sekä kotimaassa että maailmalla.

HAMissa voi museon mukaan nähdä viittauksen esimerkiksi Tove Janssonin äitiin, Signe ”Ham” Hammarsten-Janssoniin. Kyrillisin kirjaimin kirjoitettu HAM (lausutaan 'nam') taas tarkoittaa "meidän" ja "meitä". Kansainvälisissä yhteyksissä HAMia on jo käytetty lyhenteenä sanoista Helsinki Art Museum.

Kaupungin kokoelmat esille

Rakkaalle lapselle rapisi nimiehdotuksia myös kaupunkilaisilta. Tanninen-Mattilan mukaan nimidebatti kuvasi helsinkiläisten lämmintä suhdetta omaan taidelaitokseensa.

– Julkisuudessa käyty nimikeskustelu osoittaa, miten lähellä museo helsinkiläisten sydäntä on. Lukuisten spontaanisti syntyneiden nimiehdotusten myötä esiin nousi huikea määrä ihmisten henkilökohtaisia muistoja.

Taidemuseon tilat Tennispalatsissa suljettiin remontin vuoksi viime vuoden heinäkuussa. Remontin yhteydessä Kluuvin galleria siirtyy Unioninkadulta Tennispalatsiin. HAMin konseptista ja näyttelyistä paljastetaan enemmän kesän kynnyksellä. Tanninen-Mattila lupaa, että helsinkiläisten aarteet pääsevät entistä enemmän esiin.

- Avajaisnäyttelyitä on valmisteltu jo pitkään. Varmaa on se, että museon hallinnoimaa helsinkiläisten omaa taidekokoelmaa tullaan esittelemään aiempaa laajemmin.

Lue seuraavaksi