Tutkimus: Ahvenanmaan hylkysamppanja oli erittäin makeaa

Tutkijoiden mukaan viileä merenpohja on saattanut olla ihanteellinen säilytyspaikka samppanjalastille.

tiede

Ahvenanmaan edustalle uponneesta hylystä nostettu 1800-luvun samppanja oli kolme kertaa makeampaa kuin nykyaikainen samppanja, kertoo Proceedings of the National Academy of Sciences -tiedelehdessä maanantaina julkaistu tutkimus.

– Kenties kaikkein hätkähdyttävin piirre samppanjanäytteissä on niiden poikkeuksellisen suuri sokeripitoisuus, ranskalaisten tutkijoiden johtamassa tutkimuksessa sanotaan.

Hylkysamppanja sisälsi noin 140 grammaa sokeria litraa kohden, mikä on noin kolme kertaa niin paljon kuin nykyaikaisessa samppanjassa, jossa ei usein käytetä lainkaan lisättyä sokeria.

Samppanja oli erittäin makeaa tämän päivän makuun, mutta ei 1800-luvun mieltymyksiin verrattuna. Tutkijat arvelevat lastin olleen matkalla saksalaisille samppanjan ystäville, sillä Venäjällä suosittiin tuohon aikaan vielä huomattavasti makeampia juomia.

Samppanja ei ollut mennyt pilalle liki kahdensadan merenpohjassa vietetyn vuoden jälkeenkään. Kuohujuomasta löytyi myös suuria pitoisuuksia rautaa ja kuparia.

Lähteet: AFP