1. yle.fi
  2. Uutiset

Sipilä alkaa selvittää puolueiden haluja hallitukseen

Vaalivoittaja Juha Sipilä tapaa lähipäivinä kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat kahden kesken.

politiikka
Timo Soini, Antti Rinne, Alexander Stubb ja Juha Sipilä eduskuntavaalien tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä.
Timo Soini, Antti Rinne, Alexander Stubb ja Juha Sipilä eduskuntavaalien tulosillassa Pikkuparlamentissa Helsingissä sunnuntaina.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä aloittaa tänään epäviralliset hallitustunnustelut.

Tiistain, keskiviikon ja torstain aikana Sipilä käy muiden puoluejohtajien kanssa läpi muun muassa kynnyskysymyksiä, pelisääntöjä ja ensi vaalikauden vaikeita asioita.

Sipilä on korostanut hallituskumppanien välistä luottamusta. Maanantaina Sipilä kertoi tiedotustilaisuudessa, että hänellä on "kysymyslista luottamuksen kartoitukseen".

Sipilän mukaan uudessa hallituksessa tulisi olla vähemmän kuin kuusi puoluetta. Toistaiseksi yksikään puolue ei ole ilmoittanut jättäytyvänsä oppositioon.

Torstaina uusi eduskunta järjestäytyy ja pidetään puhemiesvaali. Sen jälkeen eduskuntaryhmät nimeävät Sipilän hallitustunnustelijan tehtävään.

Viralliset hallitusneuvottelut alkavat ensi viikolla. Sipilän mukaan tulevan hallituspohjan pitäisi olla selvillä vapun tienoilla. Hallitusneuvottelut ja hallitusohjelma on tarkoitus saada valmiiksi kuukauden kuluessa.

Sipilä keskustelee lähipäivinä myös työmarkkinajärjestöjen ja yrittäjien edustajien kanssa ehdottamastaan yhteiskuntasopimuksesta. Sipilän mukaan yhteiskuntasopimus on tarkoitus käsitellä rinnakkain hallitusohjelman kanssa.

Lue seuraavaksi