Liikemiehen itsemurhasta alkanut vaalirahaskandaali Koreassa – pääministeri tarjoutuu eroamaan

Etelä-Korean pääministeri Lee Wan-koo on tarjoutunut eroamaan, vaikka kiistääkiin saaneensa laitonta kampanjatukea. Skandaali puhkesi lahjonnasta epäillyn liikemiehen itsemurhasta.

Ulkomaat
Lee Wan-koo
Lee Wan-kooEPA

Etelä-Korean pääministeri Lee Wan-koo on tarjoutunut eroamaan kiristyvien lahjussyytösten takia.

Leen väitetään ottaneen vastaan noin 26 000 euron arvosta kampanjatukea kaksi vuotta sitten. Etelä-Korean laki sallii poliitikoille vain hyvin pienet lahjoitukset.

Vasta kaksi kuukautta virassa ollut pääministeri on kiistänyt syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Presidentti Park Geun-hye ei ole toistaiseksi ilmoittanut, hyväksyykö hän eronpyynnön. Etelä-Amerikassa virkamatkalla oleva Park pahoitteli lausunnossaan tilannetta ja sanoi ymmärtävänsä pääministerin tuskan. Presidentti on vaatinut esitetyistä väitteistä täyttä tutkintaa.

Skandaali puhkesi poliitikkojen lahjonnasta epäillyn liikemiehen itsemurhana pidetystä kuolemasta. Liikemiehen taskusta löydettiin paperilappu, jossa oli useita nimiä ja rahasummia. Pääministeri Leen nimi oli mukana listassa.

Leen tilanne on muuttunut tukalammaksi, kun tiedotusvälineissä on kerrottu, että hän tunsi liikemiehen hyvin. Hän on itse väittänyt, ettei juurikaan tuntenut liikemiestä.

Vaalirahoitusta koskeva laki on Etelä-Koreassa hyvin tiukka. Käytännössä se sallii ehdokkaan ottaa vastaan vain alle sadan euron arvoisen lahjoituksen.

Lähteet: Reuters