Hanna Kosonen läpi ensi yrittämällä – "Lapset eivät vielä ymmärrä äidin uutta työtä"

Ajatus kansanedustajuudesta tuntuu Hanna Kososesta vielä hieman erikoiselta. Olo on kiitollinen ja onnellinen. Tavoite on nyt saavutettu.

politiikka
Hanna Kosonen
Juho Liukkonen / Yle

Hanna Kosonen kuvaa itseään päättäväiseksi ja sinnikkääksi, hyvin avarakatseiseksi ja helposti lähestyttäväksi. Siitä kampanjankin yhteydessä tuli paljon palautetta. Entisen hiihtosuunnistuksen maailmamestarin kompassiin on otettu suunta paremmalle Suomelle ja omalle seudulle.

– Minulle sydäntä lähellä ovat metsät, suomalainen puhdas ruoka, terveyden edistäminen ja pienet yritykset. Niiden eteen aion tehdä kovasti töitä.

Kansanedustatyönsä Kosonen aikoo aloittaa käärimällä hihat. Hommiin ryhdytään heti.

– Ei sinne harjoittelemaan mennä, sillä asioihin on nyt hyvin perehdytty. Tietysti siellä on joitain käytäntöjä, mitä pitää oppia. Minulla on erittäin hyviä mentoreja siellä ja heiltä saan kyllä tietoa, miten missäkin tilanteessa pitää toimia.

Koti jää Savonlinnaan

Hanna Kosonen myöntää, että edessä on yksi hänen elämänsä suurimmista muutoksista. Elämää pitää miettiä uudelleen monelta kannalta.

– Koti jää Savonlinnaan, mutta asunto Helsingistä on haussa. Kun siellä se neljä arkipäivää viikosta ollaan, niin kyllä siellä on hyvä oma pesä olla. Oman yrityksen laitan telakalle, ei sitä tässä sivussa pysty hoitamaan. Haluan hoitaa eduskuntatyöt todella hyvin ja se vie aikaa. Perheenkin takia asiat täytyy priorisoida, sanoo Kosonen.

Hanna Kososen perheeseen kuuluvat mies ja kaksi tytärtä, 3- ja 6-vuotiaat. Perhe on elänyt tiiviisti mukana kampanjassa.

– Kaiken vapaa-ajan olen viettänyt perheen kanssa. Lapset ovat vielä sen verran pieniä, että heille pitää antaa paljon aikaa. Lapset eivät ole vielä oikein ymmärtäneet, että minusta tuli kansanedustaja. Pienempi oli lähdössä juhlimaan äidin synttäreitä vaalivalvojaisiin ja vanhempi kyseli, onko äiti voittanut, naurahtaa Kosonen.

Politiikka on vain elämää

Hanna Kosonen on ollut reilut kymmenen vuotta poissa huippu-urheilusta ja sen ajan häntä on politiikka kiinnostanut. Kosonen arvelee varsinaisen heräämisen politiikkaan tapahtuneen muutama vuosi sitten, kun hän oli äitiyslomalla. Silloin hän kuunteli radiosta pelkästään politiikkaa kolme, neljä tuntia päivässä. Samalla Kosonen mietti, voiko olla enää enempää asiasta kiinnostunut.

Vähemmän lääkkeitä ja enemmän kuorolaulua, se oli yksi mottoni vaalityön aikana ja on edelleen.

Hanna Kosonen

– Silloin myös ajattelin, onko minusta tällaiseen. Työ ei ole ihan älyttömän helppoa, tässä joutuu kohtaamaan monenlaista. Mutta sitten kun elämässä tapahtuu riittävän rajuja muita asioita, niin tajuaa, että politiikkahan on vain elämää. Sitten päätin, että minusta on tähän elämään, kertoo Kosonen.

– Kyllä minä olen tässä pitkällä tähtäimellä mukana. Voin jo nyt sanoa, että pyrin seuraavallekin kaudelle. Äänestäjät sitten päättävät, olenko ollut luottamuksen arvoinen. Muuten poliittista tulevaisuutta en ole miettinyt.

Liikuntaa ja kulttuuria

Entisenä kilpaurheilijana liikunta on Hanna Kososelle tosi tärkeää. Juoksun, suunnistuksen, hiihdon ja joogan lisäksi Kosonen harrastaa kulttuuria monipuolisesti.

– Kun käy tekemässä juoksuvetoja täysillä, siinä mukavasti pääkoppa tyhjenee. Ja syntyy uusia ajatuksiakin. Lisäksi luen erilaista kirjallisuutta ja kuuntelen paljon musiikkia. Erityisesti lasten kirjallisuutta olen viime vuosina lukenut todella paljon ja katsonut lastenohjelmia ja -elokuvia. Lasten kulttuuri onkin Suomessa mielestäni tosi monipuolista, toteaa Kosonen.

Hanna Kososen mielestä kulttuuriin pitäisi panostaa enemmän.

– Se on yksi niistä keinoista, joilla terveyttä pystytään edistämään pienillä panoksilla. Vähemmän lääkkeitä ja enemmän kuorolaulua, se oli yksi mottoni vaalityön aikana ja on edelleen. Laulaminen on kivaa, tykkään itsekin laulaa karaokea.