1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Saariluoma: Lavakuolemasta pääsee yli muutamassa vuodessa

Stand up -koomikko Jaakko Saariluoman taiteenlaji on vaikea mutta palkitseva. Vaikka politiikka ei ole kantava voima hänen vitseissään, olisi hänen mielestään tärkeää, että poliittisia päätöksiä ruoditaan myös huumorin keinoin.

Jaakko Saariluoma
Stand up -komiikka elää nousukautta ja suomalaiset koomikot vetävät täysiä saleja eri puolilla maata. Koomikko, näyttelijä Jaakko Saariluoma kertoo muun muassa, miten selvitä lavalla jäätymisestä.

Maamme nauru -kiertueella tällä hetkellä ympäri Suomea kulkeva stand up -koomikko Jaakko Saariluoma ei aktiivisesti seuraa politiikkaa, ja vitsit veistetään yleensä jostain muualta. Vaalit ja viime sunnuntain vaalitulos eivät jääneet kuitenkaan huomaamatta.

– Ei tätä ohittaakaan voi, tietenkään. Monesti olen kuitenkin miettinyt, kuinka moni suomalainen seuraa aktiivisesti politiikkaa. Poliittista huumoria pitäisi tehdä pintaa syvemmältä, eikä vain niistä pinnallisista stereotypioista. Voin olla väärässä, mutta luulen että 80 prosentilla tippuu pulla suusta, jos menee liian yksityiskohtaisiin asioihin.

Jotkut kulttuurin parissa työskentelevistä suomalaisista kärkinimistä osoittivat pettymyksensä vaalitulosta kohtaan. Saariluoman mielestä tulos viittaa konservatiiviseen hallitukseen ja Suomen pitäisi olla paljon nykyistä liberaalimpi. Stand upin pitäisi hänen mielestään tarttua myös poliittisiin asioihin.

– Esimerkiksi tasa-arvoisesta avioliittolaista vitsailtiin paljon, se oli tärkeä asia.

"Kaikki ovat joskus kokeneet lavakuoleman"

Stand up ei ole helppo laji, mutta palkitseva, sanoo Saariluoma.

– Se on se illuusio spontaaniudesta. Eli luodaan kuva, että keksitään siinä paikassa ne jutut. Se ei kuitenkaan ole näyttelemistä, koska siellä lavalla ollaan omana itsenä. Siinä mielessä se on vaikea laji. 

Saariluoman mielestä kaikki stand up -koomikot ovat kokeneet lavalla täydellisen jäätymisen. Lavakuolema on kuin vieraassa seurueessa itsensä esitteleminen.

– Päätät esitellä itsesi hauskan vitsin kautta, ja vitsin jälkeen on haudanhiljaista. Se tunne, mikä siitä tulee ja vielä kerrottuna sadalla. Siitä pääsee yli muutamassa vuodessa, jos on hyvä terapeutti, hän naurahtaa.