1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Avioeron kokenut Johanna Muuraiskangas: Erosurua vähätellään edelleen

Ero muuttaa elämän perusteellisesti varsinkin, jos takana on vuosikymmeniä yhdessä. Perhesurmien taustalla on usein ero. Avioero-oppaan kirjoittanut valmentaja Johanna Muuraiskangas kannustaa ihmisiä käsittelemään eroon päättyvän parisuhteen jokaiselta kantilta, että elämä voisi jatkua kokonaisena.

Kotimaan uutiset
Kaksi varjoa.
Arja Lento / Yle

Tapaamiset juristin ja pankkivirkailijan kanssa auttavat eron käytännön asioissa, vinkkaa valmentaja Johanna Muuraiskangas, joka itse koki eron pitkän liiton jälkeen lähes 50-vuotiaana. Mies otti ja lähti "pohtimaan elämäänsä", ja siihen päättyi liitto.

Nuorena erotaan eri syistä kuin keski-ikäisenä, jolloin käytännön asioissa voi olla opettelemista, jos toinen on hoitanut tietyt asiat.

– Naiset varsinkin voivat olla hyvin epäitsenäisiä liitoissaan ja kaikki käytännön asiat on opeteltava, kun jää yksin.

Vaikka Johanna Muuraiskangas vetää itse valmennusryhmiä eron kokeneille eli tekee töitä eron parissa, häntä ärsyttää, että eroamisesta puhutaan niin paljon. Toisaalta, se koskettaa niin monia, että puhe on ymmärrettävää.

Muuraiskangas ei kehota ketään jäämään huonoon parisuhteeseen.

– Tarkoitus on elää onnellista elämää. Jos parisuhde on kärsimystä, ei siinä pidä olla. Pienten lastenkaan paras paikka ei ole elää onnettomisen vanhempien kanssa, mutta eropäätös voi toki venyä, kun lähellä on pieniä ihmisiä. Tärkeintä olisi käsitellä ero joka kantilta ja muokata sen jälkeen oma elämänsä mahdollisimman hyväksi.

Ulkopuolinen ei näe erotuskaa

Lapsettoman ero ei ole yhtään sen kivuttomampi kuin niiden, joilla on lapsia. Lapseton voi jäädä yksin, kun taas lapset pitävät eroavan arjessa kiinni, pohtii Muuraiskangas.

Eroa kevennetään liikaa. Ero on oikeasti tosi ison surun paikka.

Erosta oppaan kirjoittanut ja eron kokenut Johanna Muuraiskangas

– Ero ei ole koskaan helppo. Sama suru on kaikilla. Juridisesti se toisaalta on liiankin helppo, kun siitä selviää paperit täyttämällä, mutta henkisesti se on paljon suurempi asia. Eroaminen on niin kauhea asia, että se on taustalla melkein kaikissa perhesurmissakin. Ei siihen voi suhtautua kepeästi.

Ulkopuolinen ei voi koskaan tietää, mitä kahden ihmisen välisessä suhteessa tapahtuu, eikä koskaan ymmärtää myöskään eroavaa täysin. Sen sijaan toisten eron läpikäyneiden kokemukset helpottavat monien eroa läpikäyvien oloa.

Yleiset kommentit eromisen helppoudesta taas eivät edistä eroa miettivän tilannetta.

– Eroa kevennetään liikaa. Ero on oikeasti tosi ison surun paikka. Suurin osa eroavista kokee surua. Ero on iso muutos ja iso suru, sitä ei pitäisi koskaan vähätellä.

Uusi kumppani löytyy miehille nopeasti

Keski-ikäiset naiset lähtevät usein henkiseen kasvuun eron jälkeen. Miehet taas löytävät pian uuden kumppanin.

Ulkopuoliset kommentoivat usein, että uusi suhde löytyi liian nopeasti. Jos elämästä on puuttunut rakkautta, on ymmärrettävää, että sitä etsitään, sanoo Muuraiskangas.

Eron käsittelyä ei voi antaa uuden kumppanin kannettavaksi.

Eronneille valmennusryhmiä vetävä Johanna Muuraiskangas

– Eron käsittelyä ei voi antaa uuden kumppanin kannettavaksi, mutta jos rakkaus tulee eteen, miksi se pitäisi torjua.

Uudessa parisuhteessa voi oppia ja voi tehdä asiat toisin. Mutta asiat pitää silti käydä läpi itsekseen, korostaa Johanna Muuraiskangas, joka löysi uuden rakkauden vuosi eron jälkeen.

Lue seuraavaksi